İçeriğe geç

Haşhaş Üretim Izni Nasıl Alınır

Haşhaş üretmek yasak mı?

3298 sayılı Kanuna aykırı hareket etmenin, yani izinsiz haşhaş yetiştirme suçunun cezası bir yıldan beş yıla kadar hapistir (3298 SK. Md. 4/2). Kanuna göre ekim, sadece tohumu toprağa ekmek olarak anlaşılmamaktadır. Ürün hasadına kadar geçen süreçte bitkilerin bakımını yapan kişi de bu kapsamda cezalandırılmaktadır.

Üretim izni nasıl alınır?

4-Tescil ve/veya üretim izni başvuruları için TTSM web sitesinin “Başvuru Dilekçeleri” bölümündeki ilgili dilekçe kullanılacaktır. Tescil ve üretim izni başvuruları tek bir başvuru ile yapılacaktır. Tescil girişimi başvurusu ile birlikte üretim izni başvurusu yapılırsa aynı başvurunun ilgili bölümüne not edilecektir.

1 dönüm tarladan kaç kilo haşhaş çıkar?

Kuru şartlarda haşhaştan; dekara 60-70 kg kapsül, 70-80 kg tohum, sulu şartlarda; dekara 120-130 kg kapsül, 160-200 kg tohum verimi elde edilebilmektedir.

Haşhaş legal mi?

Belirlenen ve ilan edilen alanlar dışında herhangi bir amaçla haşhaş ekimi yasaktır. Bu yasakları ihlal eden herkes yerel sivil yönetim yetkilileri tarafından izlenecek, kontrol edilecek ve kovuşturulacaktır.

Haşhaş ekme izni nasıl alınır?

Bakanlar Kurulunca belirlenen ve ilan edilen yerlerde haşhaş yetiştirmek isteyenlerin, müdürlükten izin alması zorunludur. İzin almak için, kış ekimleri için 1 Temmuz-30 Ekim tarihleri ​​arasında, yaz ekimleri için ise 1 Şubat-15 Mart tarihleri ​​arasında iki nüsha dilekçe ile mahalli müdürlük teşkilatına başvurulması gerekmektedir.

Türkiye’de haşhaş üretimi serbest mi?

Bugün ülkemizde haşhaş ekimine izin verilen 10 il bulunmaktadır: Afyonkarahisar, Amasya, Burdur, Çorum, Denizli, Isparta, Konya, Kütahya, Tokat ve Uşak.

Tarim Bakanligindan izin nasıl alınır?

Mazeretim var, ne yapmalıyım? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesi gereğince Genel Müdürlüğümüzde görevli çalışanlar, mazeretli izin talebini çalıştıkları birime veya Yetkilendirme, Kimlik ve Pasaport İşlemleri Çalışma Grubu’na iletirler.

Üretim sertifikası nereden alınır?

Gıda üreten işletmelerin öncelikle yetkili kurumlardan “İşyeri Açma ve Çalışma İzni” ve ardından “Çalışma İzni ve Gıda Kaydı” almaları gerekmektedir. Üretim izni için gerekli belgeler üç dosya halinde derlenerek ilgili ücretin ödendiğine dair makbuzla birlikte il/ilçe tarım müdürlüklerine teslim edilir.

Satış izin belgesi nereden alınır?

Başvuru makamı nedir? Yetki belgesi başvurusu, satıcı veya tedarikçilerin merkezinin bulunduğu ilin Ticaret Müdürlüğüne yapılır.

1 kilo haşhaş kaç para?

1 kg sarı haşhaş tohumunun fiyatı 293,38 TL’dir.

Haşhaş çok su ister mi?

Yapılan çalışmalarda haşhaşın sonbaharda su tüketiminin 752 mm, yazın ise 425 mm olduğu tespit edilmiştir. Sonbahar haşhaşı için tomurcuklanma döneminde bir defa (111 mm), yaz haşhaşı için ise tomurcuklanma döneminde bir defa ve çiçeklenme döneminde bir defa olmak üzere iki defa sulama (her biri 75-80 mm) yeterlidir.

Haşhaş kilosu ne kadar 2024?

TARİHSEL OLARAK DAHA DÜŞÜK FİYAT ORTALAMA FİYAT15.02.20247476,295.09.202385854.04.202360,2960,2923,03.

Haşhaş devlet kontrolünde mi?

Türkiye’de haşhaşın yetiştirilmesi ve satın alınması devlet kontrolü ve onayına tabidir. 12. yıllık

Haşhaş üretimi neden yasak?

Nitekim Türkiye’nin afyon pazarında büyük bir paya sahip olması, uyuşturucu kaçakçılığının kaynağı olarak değerlendirilmesine yol açmış ve iddiaların odağındaki Türk hükümeti, 26 Mayıs 2016 tarih ve 7/2654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile haşhaş ekimini yasaklamıştır (Haşhaş Sektör Raporu 2016).

Haşhaş kaç günde yetişir?

Gelincik, tomurcuklar çıktıktan 9–13 gün sonra çiçek açmaya başlar (Şekil 2). Tohumların ekiminden kapsüllerin kurutulmasına kadar geçen süre; kışın gelincik için 270–280 gün, yazın ise 110–120 gündür.

Haşhaş üretimi neden yasaklandı?

Nitekim Türkiye’nin afyon pazarında büyük bir paya sahip olması, uyuşturucu kaçakçılığının kaynağı olarak değerlendirilmesine yol açmış ve iddiaların odağındaki Türk hükümeti, 26 Mayıs 2016 tarih ve 7/2654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile haşhaş ekimini yasaklamıştır (Haşhaş Sektör Raporu 2016).

Haşhaş neden devlet kontrolünde yetiştirilir?

Haşhaş ve kenevir ilaç yapımında kullanılır. Şeker pancarının raf ömrü kısa olduğundan, üretilen miktara bir kota uygulanır. Pirinç bataklık ortamlarda yetiştiğinden, sıtmanın yayılmasına neden olabilir ve bu nedenle hükümet kontrolü altındadır.

Haşhaş tohumu yasal mı?

Haşhaş ülkemizde 1939’dan beri Toprak Ürünleri Ofisi’nin gözetiminde yetiştirilmektedir. Geleneksel bir haşhaş üreticisi ülke olan Türkiye, hem tohum hem de kapsül üretmektedir. Üretici çiftçiler ürettikleri haşhaş kapsüllerini T.M.’ye satmaktadır. O da yasal olarak O.’ya satmalıdır.

Haşhaş ekmenin cezası nedir?

Haşhaş bitkisini yasadışı olarak yetiştiren herkes bir yıldan beş yıla kadar hapis ve para cezası ile cezalandırılır. Bu madde kapsamında “yetiştirme” terimi, tohumun toprağa ekilmesinden ürünün hasat edilmesine kadar olan süreci ifade eder.

Kaynak: sendegel.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir