Münfesih etmek ne demek?
İşte Munfesih kelimesi hakkında merak edilen tüm detaylar. Munfesih kelimesinin yaygın olarak kullanılmadığı söylenebilir. Eski zamanlarda kullanılan munfesih kelimesinin sıfat kelimesi olarak kullanıldığı bilinmektedir; bozulmuş, dağılmış ve çözülmüş anlamına gelir.
Mahfes ne demek?
Mahfe ne demek biliyor musunuz? Deve, katır ve fil gibi hayvanların üzerinde iki kişiyi taşıyabilen büyük bir sepettir. Geçmişte, Adana civarında yaşayan Yörükler bu ormanlık ve çalılık alanı yaz aylarında yaylalara gitmek için kullanırlardı.
Müfessel ne demek?
Ayrıntılı – Nişanyan Sözlük. Arapça fṣl kökünden gelen mufaṣṣal مفصّل “ayrıntılı” kelimesinden alınmış bir kelimedir.
Müsrif olmak ne demek?
İsraf ve aşırılık [2] İsraf, “aşırı veya tefriti olsun, her türlü aşırılığı ifade eder.” “Kabul edilen din, sağduyu, doğal ses ve ortak ses tarafından kabul edilmeyen inanç, söz ve davranışlar için genel bir terimdir.” [3] İsrafçı, israf eden kişi anlamına gelir.
Münfehim ne demek Osmanlıca?
(ﻣﻨﻔﻬﻢ) sıfat. (Ar. fehm “anlamak”, infihām > münfehim) Anlaşılan, kavranan, kavranan: Kaziyye gûyiyâ münfehim’in ahdinde idi / Güneş kimdir tâvûs-ı zerrin-bâl şeb gurâb (Necâtî) Bey).
Münferid ne demek din?
Kökeni: “Birey” kelimesi Arapçadan Türkçeye gelen bir kelimedir. Arapça kökenli olan “منفرد” (munfarid) kelimesinden türemiştir. “Munfarid” “tek, yalnız, diğerlerinden ayrılmış” anlamına gelir ve bir şeyin kökenindeki benzersizliğini veya ayrıcalığını vurgular.
Mefahir anlamı ne demek?
(ﻣﻔﺎﺧﺮ) i. (Ar. mefḫar, “mefāḫir”in çoğulu) Övünülecek şeyler: Mensubu olmaktan iftihar ettiğimiz ümmetin izzeti adına deriz… (Nâmık Kemal).
Muhaffefe ne demek?
Muhafazakâr kelime; Dilde hafif ve cazip gelen kelime demektir. Harften sonra susmanın zaruri sebebi med cezm ise, yani idğam halinde değilse (sedda halinde değilse), zaruri medd-i kelime muaffef olur. Aynı surenin iki ayrı ayetinde geçen آلْآنَ kelimesi bu tür zaruri medd-ilere örnektir.
Fehım ne demek?
Fehim, Arapça kökenli bir isimdir ve “anlayan”, “algılayan”, “zeka ve zekâya sahip olan” anlamına gelir. Bu isim, derin içgörü ve zekâya sahip kişileri tanımlamak için kullanılır ve genellikle içgörülü ve zeki kişiler için tercih edilir.
Mükeffir ne demek?
İslam hukukunda tekfir (Arapça: تكفير), bir Müslümanın başka bir Müslümanı kâfir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye ise mukaffir denir.
Muharref ne demek din?
İlahi vahye dayanan, ancak asli yapısını koruyamayan dinlere (Yahudilik, Hıristiyanlık) “çatışmalı dinler” denir, yani değiştirilmiş veya çarpıtılmıştır.
Müziyat ne demek?
(ﻣﻮﺫﻳﺎﺕ) i. (Ar. mūẕі „mūẕiyāt çoğul eki -āt ile, “işkence”den) pireler, sivrisinekler vb. insanları rahatsız eden küçük hayvanlar ve zararlılar.
Münebbih olmak ne demek?
[1] (‘) Teşvik.
Müsteban olmak ne demek?
(ﻣﺴﺘﺒﺎﻥ) sıf. (Ar. istibāne mustebān “açık ve anlaşılır olmak” kökünden) Açıkça ifade edilmiş, anlaşılmış, şüpheye yer bırakmayacak şekilde, açık, belirgin, apaçık: “Nasîhatü’s-selâtîn” (Âlî Mustafa Efendi) dikişlerinden nasıl mükafatlandırılmıştır.
Müşkül sebep ne demek?
Anlamı: Zor, bir görevin veya durumun zor veya sorunlu olduğunu belirten bir terimdir. Bir şeyin çözülmesi veya üstesinden gelinmesi gereken bir engeli veya sorunu olduğunu belirtir.
Mülahaza etmek ne demektir?
Bir konu hakkında derinlemesine düşünmek veya bir sonuca varmak anlamında kullanılır. Düşünme, değerlendirme ve anlama süreçlerini ifade eder. Örnek cümle: Projenin başarılı olması için tüm detayların dikkate alınması önemlidir.
Müteferriç etmek ne demek?
Çeşitli; Yürüyerek dertlerinden kurtulan kimse, yürüyerek rahatlayan, yürüyerek dertlerinden kurtulan kimse. Teferrüç kelimesiyle aynı kökten gelen “dinlendirici, gezen” kelimesi dilimize Arapçadan girmiştir.
Müfsit ne demek TDK?
Arapça “fsd” kökünden gelen ve “fesat çıkaran” anlamına gelen “mufsid” kelimesinden türemiş bir kelimedir. Sözlükte, rahatsız edici veya bozguncu anlamına gelir. Mufsid kelimesi, İslam teolojisinde inancı (inancı) geçersiz kılan durumlar için ve İslam hukukunda ise başlamış bir ibadetin bozulmasıyla kullanılan bir terimdir.
Mükeffir ne demek?
İslam hukukunda tekfir (Arapça: تكفير), bir Müslümanın başka bir Müslümanı kâfir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye ise mukaffir denir.
Kaynak: newista.com.tr