İçeriğe geç

Kayseri Hangi Türk Boyu

Kayseri Türkleri nereden gelmiştir?

691 ve 721 yıllarında kısa bir süre Arap akınlarına maruz kalan Kayseri, 1071 Malazgirt Zaferi’nin ardından Türk topraklarına katılmıştır.

Kayseri Özvatan hangi boydan?

Beğdili Aşireti: Oğuzların Beydili aşiretine mensup aşiretler genellikle Kayseri’nin Sarız, Felahiye, Özvatan, Sarıoğlan, Yeşilhisar ve Develi yörelerinde bulunmaktadır. Bunların arasında en önemli topluluk Ceritler’dir. Kayseri’nin merkezi olan Sarız’da ve merkeze bağlı Alagöz köyünde görülmüştür.

Kayseri Yahyalı hangi Türk boyundan?

Kayseri İli Yahyalı İlçesi’nin üst kesimlerinde Kapuzbaşı Şelalesi’nin bulunduğu bölgede yaşayan Kayseri Varsakları veya Yahyalı Varsakları, Varsak Türkmenleri Avlağa, Balcıçakırı, Büyükçakır, Çubukharmanı, Delialiuşağ, Kapuzbaşı, Ulupınar köylerinde yaşamaya devam etmektedirler. ve Yeşilköy.

Kayseri Melikgazi hangi boydan?

İlçe, Kayseri iline yaklaşık 10 km uzaklıkta olup, deniz seviyesinden 1350 m yükseklikte yer almaktadır. İlçe halkı, Oğuz Türklerinin Kayı boyuna mensup olduğu tahmin edilmekte olup, Hacılar halkının bölgeye ilk yerleşmesi 13. yüzyılda Selçuklular dönemine dayanmaktadır.

Kayseri hangi Türk boyundan?

Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.

Kayserililerin soyu nereden gelir?

Oğuz boylarının Kayseri ve çevresine göçü Osmanlı döneminde de devam etti. Osmanlı döneminde gelen boyların ve daha sonraki boyların daha önceki aşiretlerle birleşmiş olabileceği varsayımına dayanarak, Selçuklu döneminde gelenlerin bir kısmının aynı kollara ait olması çok olasıdır.

Kayseri hangi beylik?

Selçuklu Devleti’nden sonra Kayseri, Eretna Beyliği’nin yönetimi altına girdi. Eretna hanedanına son veren Kayseri kadısı ve vezir yargıcı Burhaneddin Ahmet, 1381 yılında kendi adını taşıyan devleti kurdu. Babası Kayseri kadısı olan Burhaneddin, güçlü bir kişiliğe sahip bir hükümdardı.

Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?

T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soyağacı belgenizi oluşturabilirsiniz.

Kayseri’nin eski adı nedir?

Kentin en eski adı olan Mazaka, Roma dönemine kadar varlığını sürdürmüş; Roma döneminde kente “imparatorun kenti” anlamına gelen Kaisareia adı verilmiş; bu ad Araplar tarafından Kaysariya adıyla kullanılmıştır.

Varsak Türkleri nereden geldi?

Türk soyunun Oğuz boyunun üç koluna mensup olan Varsak Türkmenleri, Anadolu’ya göç ederek konargöçer yaşam tarzıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yerleşmeye başlamış ve daha sonra farklı bölgelere yayılmışlardır.

Kayseri Kocasinan hangi boydan?

Yazır, Kayseri ilinin Kocasinan ilçesine bağlı bir ilçedir. Adını Yazır aşiretinden almaktadır. Kayseri şehir merkezine 15 km uzaklıkta olup, Sarımsaklı Ovası’nın kuzeyindeki dağın eteğinde yer almaktadır.

Varsak Türkleri Avşar mı?

Varsakların kökeni hakkında yazılanlardan biri de Oğuzların Boz-Ok koluna bağlı Avşar boyuna mensup olduklarıdır.

Kayseri hacılar soyu nereden gelir?

Tarihçe: Ağcalı topluluğuna bağlı Hacılar Aşireti, Türkistan’dan Anadolu’ya yapılan göçler sonucu Çukurova ve çevresini yurt edinmiştir.

Kayseri Develi hangi boy?

Yağmurbey köyü, Eratna beylerinden Cafer Bey’in (1354-1355) kuruluş belgesinde geçmektedir. Develi Develi (Everek) Oğuzların Kınık boyunun Karakeçili aşiretinin Develi aşiretinin gelip buraya yerleştiği bilinmektedir.

Kayseri Tomarza hangi boy?

Köyün kurucusu Emir Bey’in çocuklarıdır. Bu yüzden köye Emiruşağı denmiştir. Köyün sakinleri Oğuzların Avşar aşiretine mensuptur (T.R. Tomarza Kaymakamlığı Kayseri 2015: 105).

Kayseri Kürtleri nereden gelmiştir?

Bu kabileler Doğu Anadolu ve Güney Azerbaycan kökenlidir. 1850’lerde Haymana-Cihanbeyli bölgesi Doğu Anadolu veya Güney Azerbaycan kökenli göçebelerle doluydu. Bunlara Cihanbeyli kabilesi ve bu kabilenin idaresi altındaki sekiz başka kabile veya topluluk dahildir.

Kayseri’de hangi medeniyetler yaşamıştır?

1067 yılında Selçuklu beyi Afşin tarafından Türk egemenliğine giren Kayseri; Selçuklu Devleti, Eratna Beyliği, Dulkadiroğulları, Kadı Burhanettin, Karamanoğulları ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerini yaşamış, özellikle Selçuklular döneminde her zaman önemli bir Türk kültür merkezi olmuştur.

Kayseri Alevileri nereden gelmiştir?

Nüfusun çoğunluğu Sînemî ve Koçgiri aşiretlerine mensup Kürtlerden oluşmakta olup, Türkler ise Sarıoğlan ve Tomarza’da yoğunlaşmışlardır.

Kayseri hangi beylik?

Selçuklu Devleti’nden sonra Kayseri, Eretna Beyliği’nin yönetimi altına girdi. Eretna hanedanına son veren Kayseri kadısı ve vezir yargıcı Burhaneddin Ahmet, 1381 yılında kendi adını taşıyan devleti kurdu. Babası Kayseri kadısı olan Burhaneddin, güçlü bir kişiliğe sahip bir hükümdardı.

Kaynak: daintyhome.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

albany.com.tr