Hangi kararlar istinaf edilebilir?
İlk derece mahkemelerinin kesin kararlarına karşı genel olarak hangi durumlarda istinaf yoluna başvurulabilir?
İstinaf mahkemesi hangi kararları verebilir?
İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığını tespit ederse, kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder. Daha sonra ilk derece mahkemesini temsil eder ve dava dosyası üzerinde karar verir.
Her dosya İstinaf’a gider mi?
Hukuk yargılaması: İlk derece mahkemelerinin kararlarına karşı, tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde istinaf yoluna başvurulması gerekir (TMK m. 345). Ancak, tüm kararlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.
Hangi dosyalar İstinaf’a gitmez?
500 günden az para cezası gerektiren suçlar için “beraat hükümleri”. Bu hükümlere itiraz edilemez (CMK m. 272/3-b). Özel kanunlardaki kesin hükümlere itiraz edilemez (CMK m. 272/3-c).
Hangi durumlarda İstinafa gidilemez?
15.000 TL ve altındaki adli para cezalarına ilişkin mahkûmiyet kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz (CMK m. 31).
Hangi davalar istinaf edilemez?
Hukuk davalarında, 2023 yılı için dava bedeli icra mahkemelerinde 41.710 TL’nin, iş mahkemelerinde 17.830 TL’nin, hukuk, aile, tüketici, sulh ve kadastro mahkemelerinde 17.830 TL’nin altında ise karara itiraz edilemiyor. 20.060 TL’nin altındaki uyuşmazlıklar için idari ve mali mahkemelerde itiraz edilemiyor.
Bir dava neden İstinaf’a gider?
Temyiz süreci yargı sisteminde önemli bir adımı temsil eder. Bu yöntem, ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı bir temyiz mekanizması olarak işlev görür ve bu kararların ikinci derece yargı makamları tarafından daha fazla hukuki ve olgusal olarak incelenmesine olanak tanır.
İstinaf kaç yıl sürer?
Dava dosyalarının ve adli olayların az olduğu bazı bölgelerde istinaf süresi ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilmektedir. Ancak dosya sayısının ve suç oranının fazla olduğu bölgelerde istinaf karar süresinin 1 ile 2 yıl arasında değiştiği bilinmektedir.
İstinaf hangi davalara bakar?
İstinaf, Boşanma, Alacaklar, Ticaret vb. Mahkemeleri için hukuk büroları. Özel hukuk uyuşmazlıklarıyla ilgili davalara karşı yapılan temyizleri inceler. İstinaf Mahkemesi Hukuk Dairelerinin görevleri şunlardır (Kanun No. 5235, Md.
Hangi karar kesindir?
Bu kararlar kesindir. Merkezi ve ortak sınavlarla ilgili uyuşmazlıklarda, karara karşı itiraz halinde Danıştay kararları kesindir. İnfazın durdurulması başvurusuna ilişkin kararlara karşı itiraz halinde, itiraz makamının2 kararları kesindir. Dilekçelerin reddedilmesine ilişkin kararlar kesindir.
Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?
Bölge adliye mahkemesine gönderilen dosya 1 ila 3 yıl içinde kesinleşir. Yerel mahkemede görülen davada gerekçeli karar tutanak sonrasında taraflara tebliğ edilir ve temyiz süresi başlar. Temyiz süresi içinde başvuru yapılmazsa dosya 2 ay içinde kesinleşir.
Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?
-Taraflar kural olarak kesin olmayan kararlara karşı sadece olağan kanun yollarına (şikayet ve temyiz) başvurabilirler. Ancak istisnai durumlarda kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı olağanüstü kanun yollarına (temyiz ve yargılamanın yenilenmesi) başvurmak mümkündür.
İstinaf sınırı kaç yıldır?
İlke olarak, istinaf mahkemesi, istinaf başvurusu yapılmadan ilk derece ceza mahkemesinin kararını otomatik olarak inceleyemez. Ancak, 15 yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümler istinaf mahkemesi tarafından otomatik olarak incelenebilir (CMK md. 272/1).
İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?
İptal kararı, mahkemenin kararını iptal eder ve dosyayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.
İstinaf kabul edilmezse ne olur?
Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan itirazı reddederse (yani kararı onaylarsa), Bölge Adliye Mahkemesi kararı Yargıtay’ın iptal kararıyla bozulur ve dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.
Hangi karar kesindir?
Bu kararlar kesindir. Merkezi ve ortak sınavlara ilişkin uyuşmazlıklarda Danıştay kararları, karara karşı yapılan itiraz üzerine kesindir. Yürütmenin durdurulması talebine ilişkin kararlara karşı yapılan itiraz üzerine itiraz makamının2 kararları kesindir. Dilekçelerin reddi hakkındaki kararlar kesindir.
Hangi karar temyiz edilemez?
İlk derece mahkemesinin davanın reddine ilişkin kararlarına karşı istinaf mahkemesinin bu kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz; ceza verilmesine, güvenlik tedbiri uygulanmasına veya istinafın esastan reddine karar verilmesine gerek yoktur (CMK m. 61/1).
Lehe olan karar istinaf edilir mi?
Kararın lehinde ve aleyhinde olmak üzere iki şekilde başvurulması hâlinde, karara karşı istinaf başvurusunda bulunmayan kişinin veya hakkında istinaf başvurusunda bulunulmayan davalının hukuki durumu, yalnızca kararın olumlu olmasından etkilenir.
İstinaf sebepleri nelerdir?
HUKUKİ GEREKÇELER İlke olarak, temyiz başvurusunda bulunulan kararlarda, ilk derece mahkemesinin olguları, delilleri ve hukuki nedenleri değerlendirmede yaptığı yetersizlikler ve hatalar temyiz nedeni olabilir. Usul hukukundaki veya maddi hukuktaki hatalar temyiz nedeni olarak ileri sürülebilir.
Kaynak: takidizayn.com.tr