İçeriğe geç

Kırşehir Hangi Yöreye Ait

Kırşehir hangi soydan gelir?

Orta Asya’dan gelip Anadolu’ya yerleşen 230 aşiret, 1500 boy ve 5800 topluluk olmak üzere yaklaşık 7230 Türkmen aşireti, klanı ve topluluğu vardır. Nevşehir ve Kırşehir bölgelerine yerleşen 450 büyük ve küçük Türkmen aşiretinden biri de Oğuzların Bozok koluna mensup olan Beydili aşiretidir.

Kırşehir hangi ilden ayrıldı?

20 Temmuz 1954 tarihli 6429 sayılı kanunla Nevşehir il, Kırşehir ilçe olmuştur. Çiçekdağı Yozgat’a, Kaman Ankara’ya, Hacıbektaş, Avanos ve Mucur Nevşehir’e bağlanmıştır. 1 Temmuz 1957’de çıkarılan 7001 sayılı kanunla Kırşehir tekrar il olmuştur.

Kırşehir hangi bölgemiz?

Konum: İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak bölümünde yer alır. Yaklaşık olarak bir paralelkenara benzeyen ilin alanı, ülke alanının binde 8’idir. İç Anadolu Bölgesi alan bakımından 53. sırada yer alır. İlin matematiksel konumu 38°50′-39°50′ Kuzey…

Kırşehir’in hangi yemeği?

Kırşehir Yemekleri – Nesiyle Meşhurdur?Çullama.Yoğurt – Ayran ÇorbasıKırşehir Köftesi.Çömlek İçinde Kuru Fasulye.Et Güveci.Mantı.Tandır İçinde Çömlek.Keşkef (Keşkek)Diğer öğeler…

Kırşehirlilere ne denir?

Kırşehir, Keskin ve Balâ bölgelerindeki abdallar hayatlarını müziğe adarlar. Balâ ve Keskin bölgelerinin kültürel havzası aynıdır. Bala ve Keskin’de genellikle halay oyunları oynanır.

Kırşehir Kürtleri nereden gelir?

Bu boyların kökeni Doğu Anadolu ve Güney Azerbaycan’dır.

Kırşehir’in neyi meşhur?

Kaman cevizi. … Cemele biberi. … oniks taşı … Kırşehir Çullama … Kırşehir Höşmerim tatlısı

Kırşehir Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?

TÜİK verilerine göre 2021 yılında 7 ilçe, 10 belediye, bu belediyelere bağlı 68 mahalle ve merkez ilçe dahil 252 köy bulunmaktadır. Nüfus bakımından Türkiye’nin 69. büyük şehri, yüzölçümü bakımından ise 53. büyük şehridir.

Kırşehir hangi beylik?

Selçuklular döneminde Kırşehir’e Gülşehir adı verilmiştir. 1243 yılında Kösedağ Muharebesi’nden sonra Moğollar Anadolu’ya tamamen hakim olmuşlardır.

Kırşehir’de kimler yaşamış?

Kırşehir ve çevresinde yapılan araştırmalar, ilin tarihinin Eski Tunç Çağı’na (M.Ö. 3000-2000) kadar uzandığını göstermektedir. Daha sonra Hititler, Frigler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar bölgede hüküm sürmüştür.

Kırşehir fay hattında mı?

a) Salanda Fayı: Bu fay Kırşehir Fayı’nın güney ucunda yer alır ve yaklaşık kuzeybatıdan güneydoğuya doğru uzanır. Yaklaşık 60 km uzunluğundadır. Fay boyunca çok sayıda sıcak su kaynağı vardır ve normal fay bileşeni olan sağ yanal doğrultu atımlı bir faydır.

Kırşehir’in özellikleri nelerdir?

Binlerce yıldır birçok devlete ev sahipliği yapan Kırşehir, özellikle kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak geçen bahar aylarında turistlerle dolup taşmaktadır. Genellikle bozkır görünümünde olan şehirde vadi tabanlarında kavak koruları ve meyve bahçeleri ve sulak alanlar bulunmaktadır.

Kırşehir’in adı neden Kırşehir?

Daha önce Makissos (Macissus) olarak bilinen şehir, İmparator I. Justinianus (527-568) döneminde yeniden kurulmuş ve Justinianopolis adını almıştır. Türkler, uçsuz bucaksız bozkırın ortasında yükselen bu şehre “kır kasabası” adını vermişlerdir. Zamanla, kırsal kasaba halk arasında “Kırşehir” olarak bilinir hale gelmiştir.

Kırşehir’den ne alınır?

Kırşehir’e özgü oniks taşından yapılmış bardaklar, fincanlar, takılar, vazolar ve süs eşyaları kentin önemli simgeleri haline gelmiş olup, en çok satılan hediyelik eşyalar arasında yer alıyor.

Kaman neyi meşhur?

Kaman cevizi meşhur olduğundan her yıl adına festival düzenlenmektedir.

Kırşehir’in hangi Türk boyu?

UYGURLAR: Kırşehir merkez Kaman ilçesi ve Karahıdır ilçesinde “Uygurlar” soyadını taşıyanlar: Akçakent ilçesi Korkorlu köyünde “Özbekler” soyadını taşıyanlar. KIPÇAKLAR-KUMANLAR: Kaman ilçesinin kurucu boylarından olan Kıpçak Türkleri, Türkmenlerle birleşmişlerdir.

Kırşehir hangi mezheptir?

Kırşehir, 14. yüzyılda Anadolu’daki Sufi zanaatkar örgütü “Ahîlik”in en önemli merkezlerinden biri olması nedeniyle önemli ölçüde gelişti. Ünlü Ahî Evren Kırşehir’e yerleşti, Mevlevi Tarikatı gelişti ve büyük Sufi ve Türk şairi Âşık Paşa burada yaşadı.

Kırşehir Akpınar soyu nereden gelir?

Rivayete göre Antalya bölgesinden göç ederek ilçemizin Tek Höyük mevkiine yerleşen Yörük oğulları, Yozgat bölgesinden göç ederek ilçemizin Eldelekli köylerine yerleşen İmamoğulları aşireti gibi birkaç tanınmış ailenin ticaret ve akrabalık ilişkilerinin gelişmesi sonucu bugünkü Akpınar mevkiine yerleşmişlerdir.

Kırşehir Kaman soyu nereden gelir?

Bazı kaynaklara göre ise Kaman adı, M.Ö. 1200-2200 yılları arasında Kızılırmak bendi bölgesinde yaşayan Etiler (Hititler)’den sonra kurulan Geomages (Kuman) kabilesinden gelmektedir.

Kaynak: sporhabercisi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir