Üzgün kelimesinin kökü nedir?
Çünkü “üzgün” kelimesinin kökü, “parçalamak” veya “kırmak” anlamına gelen “üz-” fiilidir ve bu da “kırgın” kelimesinin eşanlamlısıdır. Gelin görün ki, “li” kelimesi 20. yüzyılda -sanırım dil devriminin etkisiyle- “yıkım” ve “tahrip” anlamını kazanmıştır.
Hüzün kelimesinin kökü nedir?
Konuşma. Üzüntü; Kalpte duyulan gariplik ve acı hissine, kişinin istediği bir şeyi kaçırdığı veya istemediği bir şeyin olması nedeniyle hissettiği endişe, üzüntü, keder ve üzüntüye işaret eder. Kelime Arapça hzn kökünden gelir ve üzgün ve kederli ile ilişkilendirilir.
Kelimelerin kökü nasıl bulunur?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldığında geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Ağlar kelimesinin kökü nedir?
cry- – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe ıġla- veya yıġla- “ağlamak” kelimesinden türemiştir.
Üzülmek kökü nedir?
üz- – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe üz- fiilinden türemiştir ve “kırmak” veya “ayırmak” anlamına gelir.
Üzgün fiil mi?
Örneğin, “üzgün” hem bir isim (“üzgün bir ifade”) hem de bir fiil (“üzgün olmak”) olabilir.
Sofranın kökü nedir?
Sufra(t) Arapça sfr سُفرة kökünden gelir. 1. “Yolculuk yemeği, erzak, 2. Yemek yenilecek yer, battaniye, tepsi” kelimesinden türemiştir.
Mutsuz kelimesinin kökü nedir?
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız happy, happiness ve luck gibi kelimeler “mut” kökünden türemiştir. 10. yüzyılda literatüre giren bu kelime saf Türkçedir.
Yiğit kökü nedir?
brave – Nişanyan Sözlüğü. “Genç, çocuk” anlamına gelen Eski Türkçe “yigit” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe yégen “kardeş, torun” kelimesinden türemiş olabilir ve Eski Türkçe +It eki vardır; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için Neffe ile iletişime geçin.
Uykunun kökü nedir?
Uyku – Nişanyan Sözlük. Türkçe “uyu-” fiilinden türemiştir ve Türkçe “+gU” ekiyle biter.
Sevgi kökü nedir?
» “Love” kelimesinin kökü “sev”dir. “Sev” kelimesine “-mek” ekini eklersek “love” olur. Infinitive suffix’i ekleyerek anlamlı bir kelime elde edebileceğimizden, “sev-” fiilin köküdür ve “love” fiilin kökü olan bir kelimedir.
Kapının kökü nedir?
9- Kapı, kapatmak, kapamak, örtmek, çevrelemek, çevre, kap, kapak, kapalı, örten kelimeleri de aynı kökten gelir… Bütün bu kelimelerin ortak kökü büyük ihtimalle “kap”tır (bir şeyi içinde tutarak çevresinden ayırmaya yarayan araç).
Hüzün kökü nedir?
Arapçada üzüntü anlamına gelen hzn kelimesinden türetilen kelime, üzgün anlamına gelen Arapça hazana fiilinin infinitive halidir. “Mevzun” ve “hazin” ile ilişkili olarak daha önce sözlü olarak kullanılmıştır. Tarihteki en eski yazılı kaynak şöyle der: “Bir köşede yaşıyordu, ev bir zindan sanırdınız.” 28 Ağustos 2024
Acı kelimesinin kökü nedir?
acı – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe āçıġ “1. “Acı tat, 2. acı, ızdırap” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe āçı- “acıtmak” fiilinden, Eski Türkçe +I(g) ekiyle türemiştir.
Aşk kelimesinin kökü nedir?
Aşk – Nişanyan Sözlük. “Çılgınca, vahşi ve yakıcı aşk” anlamına gelen ˁşḳ kökünden gelen Arapça ˁişḳ عِشْق kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, fiil formunda Arapça ˁaşiḳa عَشِقَ “aşık olmak, kucaklamak, tutunmak” fiilinin mastarıdır. Bu fiil, Arapça ˁaşaḳ عَشَق “sarmaşık” kelimesiyle ilişkilidir.
Mutsuz kökü nedir?
Günlük hayatta sıkça kullandığımız mutlu, mutsuz, şans gibi kelimeler “mut” kökünden türemiştir.
Eski Türkçede üzgün ne demek?
6 Mayıs. Üzgün, umutsuz, karamsar ve kederli anlamına gelen kelimenin kökeni Arapçadır. Umutsuzluk anlamına gelen “yeis” kelimesiyle aynı köke sahiptir.
Duygu isim kök mü?
Duygu – Nişanyan Sözlük. Türkçe “duy-” fiilinden türemiştir ve Türkçe “+gU” ekiyle biter.
Kelime kökü nereden gelir?
Etimoloji. Kelime, “söylenen şey, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kelime(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Arabulucuya Neden Gidilir