TMK 406 oy kullanabilir mi?
e) 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 405 ve 406 ncı maddelerinde belirtilen sebeplerle haklarında kısıtlama kararı kesinleşenlerin bilgileri Adalet Bakanlığı tarafından müştereken toplanır ve bu kişilerin kayıtları dondurulur. Kısıtlamaları sona eren kişiler varsa kayıtları “Oy kullanmaya müsait” olarak belirlenir.
408 madde nedir?
Madde 408 – Yaşı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yürütemeyeceğini ispat eden ergin kişi, kısıtlama isteyebilir.
TMK 407 maddesi nedir?
Madde 407 – Bir yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olan ergin kişi hakkında kısıtlama uygulanır. Ceza infaz kurumu, hükümlünün cezasının başladığını derhal yetkili vesayet makamına bildirerek kendisine bir vasi atanmasını sağlamakla yükümlüdür.”
404 madde nedir?
Madde 404 – Vesayet altında bulunmayan küçük, vesayet altına alınır. Görevleri sırasında vesayet gerektiren bir durumu öğrenen kamu görevlileri, idari makamlar, noterler ve mahkemeler, durumu derhal yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.
Vasilik 405 ne demek?
Madde 405 – Akıl hastalığı veya akıl yetersizliği sebebiyle görevlerini yerine getiremeyen veya korunma ve bakımı için sürekli yardıma muhtaç olan veya başkalarının güvenliğini tehlikeye atan ergin kişi hakkında kısıtlamalara gidilir.
TMK açılımı nedir?
Türk Medeni Kanunu (resmi Kanun No. 4721) veya kısaca TMK, Türkiye Cumhuriyeti’nde medeni hukuk sisteminin temelini oluşturan ve 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren kanundur.
496 madde nedir?
Madde 496 – Mirasbırakanın altsoyu bulunmayan mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit mirasçılardır. Mirasbırakandan önce ölen ana ve babanın yerini, her seviyedeki miras yoluyla altsoyu alır. Bir tarafta mirasçı yoksa, mirasın tamamı diğer taraftaki mirasçılara geçer.
TMK 463 maddesi nedir?
4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 463/4. maddesi, vesayet makamının onayından sonra, ömür boyu emeklilik veya gelir bağlanmasına veya ölüme kadar bakım sözleşmesi yapılmasına ilişkin işlemlerin denetim makamının (ilk derece hakimi) iznine tabi olduğunu hükme bağlamıştır.
TMK 410 maddesi nedir?
Madde 410 – Kısıtlama kararı kesinleştiğinde, kısıtlanan kişinin ikamet ettiği ve kayıtlı olduğu yerde gecikmeksizin ilan edilir. Kısıtlama, ilandan önce iyi niyetli üçüncü kişileri etkilemez. Ayrımcılık yetkisinin bulunmamasının sonuçlarına ilişkin hükümler saklıdır.
TMK 426 nedir?
Türk Medeni Kanunu’nun 426. maddesi temsil ve kayyımlık konusunu düzenlemektedir: “Yasal temsilcinin bir konudaki menfaati, küçüğün veya kısıtlının menfaatiyle çatışırsa.” Buna göre, kısıtlı ile vesayet altındaki kişi arasında menfaat çatışması olup olmadığı incelenmeli ve buna göre temsilci kayyım atanmalıdır.
TCK 450 madde nedir?
Anayasa’nın 450. maddesine 11. fıkra eklenerek, “Kamu görevlisine karşı, görevi sırasında veya görevinden dolayı adam öldürme suçu işlenirse, kamu görevlisi sıfatı sona ermiş olsa bile, faile ölüm cezası verilir.” hükmü getirilmiştir.
TCK 494 madde nedir?
Madde 494 – Bakım altındaki kişinin, velisine veya Devlete karşı olan alacakları imtiyazlıdır.
TCK 415 madde nedir?
Madde 415 – Vesayete engel olan haklı sebepler olmadıkça, vesayet altına alınması gereken kişi veya onun ana ve babası tarafından belirlenen bir kişi atanır.
Hangi kısıtlılar oy kullanabilir?
On sekiz yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı oy kullanma ve referanduma katılma hakkına sahiptir. Bu hakların kullanımı kanunla düzenlenir. Erler ve astsubaylar, askeri öğrenciler ve ceza infaz kurumlarındaki tutuklular, taksirli suçlardan hüküm giymiş olanlar hariç, oy kullanamazlar.
Kısıtlanan kişi ne yapamaz?
Sınırlandırılmayın; Vesayet altındaki bir kişi, başka bir kişinin velisi olarak atanamaz. Kamu hizmetinden uzak kalmış veya onursuz bir hayat yaşayan kişiler, vesayet altındaki kişiyle önemli bir çıkar çatışması veya husumet içinde bulunan kişiler ve ilgili vesayet dairelerinin hâkimleri veli olarak atanamaz.
Seçimde görev almak istemiyorum ne yapmalıyım?
Bu görevi yapmak istemiyorum. Nereden iptal edebilirim? Başvuru, görevi atayan ilçe seçim kuruluna yapılmalıdır.
Vesayet altındaki kişi neler yapamaz?
Bakım alan kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak veya önemli bağışlarda bulunmak yasaktır. Bakım alan kişi kendi görüşünü oluşturup ifade edebiliyorsa, veli önemli konularda karar vermeden önce mümkün olduğunca onun görüşünü almakla yükümlüdür.
Kaynak: doguanadolu.com.tr