İçeriğe geç

Tezkire I Aliyye Ne Demek

Tezkire ne anlama gelir?

Öz. Arapça bir kelime olan tezkire, hafızayı canlandıran bir şey anlamına gelir. Şair biyografileri, şairlerin biyografik eserleridir ve edebiyat tarihimizin vazgeçilmez kaynaklarıdır. İlk örnekleri Arap edebiyatında bulunan türün birçok örneğine, Fars ve Türk edebiyatında da rastlanır.

Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye tezkiresi ne demek?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan “Devleti Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi” adlı kimlik belgesinde, kişinin adı, anne adı, baba adı, milliyeti, mesleği, göz rengi ve boyu gibi bilgiler yer alıyordu.

Osmanlıda tezkire ne demek?

Tezkire (Arapça: تذكرة), Osmanlı İmparatorluğu’nda aynı şehirdeki resmi daireler arasındaki yazışmalardır. Tezkire ile Tahrirat arasındaki temel fark, Tezkirelerin mühürsüz ve imzalı olmasıdır.

Tezkir ne demek dini?

Sözlükte, “hatırlamak, hatırlamak” anlamına gelen zikr kökünden türetilen tezkire (çoğulu tezâkir), “hafızayı uyandıran bir şey” anlamına gelir. Terim olarak, antik çağda yazılmış biyografik-antolojik bir eseri ifade eder.

Tezkire ne demek TDK?

Tezkire, kelime anlamı olarak “anılan, zikredilen” anlamına gelen, Fars ve Türk edebiyatında kişilerin yaşantılarını, eserlerini ve edebî kişiliklerini anlatan eserlere verilen ortak isimdir.

Tezkire-i Şuarâ kimin eseri?

Bu yazıda ele alacağımız eser, daha önce ismi zikredilmeyen, 18. ve 19. yüzyıllarda Bağdat ve çevresinde yaşamış Türk şairlerini anlatan Hatibi’nin Tezkire-i Şu’arâ-yı Bağdâd’ıdır.

Aliyye ne demektir?

Osmanlı cihan devletinde yönetilenlere Reaya denirdi.

Osmanlıya neden Devleti Aliyye denir?

Esere Devlet-i Aliyye adını verdik çünkü Osmanlılar kendi devletlerine Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye diyorlardı.

Devleti Aliyye kitabı ne anlatıyor?

Devlet-i ‘Aliyye, günümüz Osmanlı tarihçiliğinin en büyük isimlerinden biri olan Halil İnalcık’ın yarım asırdan fazla süren çalışmasının ürünüdür. Eserin bu ilk cildi, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir beylikten Ortadoğu ve Balkanlar’a egemen olan güçlü ve köklü bir imparatorluğa dönüşme sürecine odaklanmaktadır.

Tezkirenin özellikleri nelerdir?

Tezkire’nin Özellikleri: Süslü bir dile sahiptir. Belirli bir düzende yazılmış ve hazırlanmıştır. Tezkire’lerin genel teması, anlatılan kişinin yaşam öyküsü ve eserleri ve eylemleridir. Aynı şekilde biyografilerde anlatılan kişilerin yaşamları da belirli bölümlere ayrılmıştır.

İlk tezkireyi kim yazdı?

Heşt-Bihişt (yaklaşık 945/1538): Anadolu’da şair biyografileri yazma geleneği, Sehî Bey tarafından 945/1538 yılında Edirne’de tamamlanan Tezkire-i Sehî olarak da bilinen Heşt Bihişt ile başlar.

Heşt Behişt ilk nedir?

Dünyada önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu’da yazılmış ilk risale olma özelliğini taşımaktadır.

Tahire ne demek dini?

Müslüman olmadan önceki lakabı, “temiz, saf, arınmış” anlamına gelen Tahire’ydi.

Tezkir etmek ne demek?

[1] hatırlamak, ifade etmek.

Divan edebiyatında tezkire ne demek?

*Farklı mesleklerden önemli kişilerin hayatlarını anlatan eserlere “Tezkire” denir. *İlk defa İran edebiyatında ortaya çıkmıştır. Tezkiretü’l – Evliya vb. *Tezkire, Divan edebiyatında biyografi kelimesinin karşılığıdır.

Tezkire kime ait?

TEZKİRE-İ MECÂLİS-İ ŞU’ARÂ-YI RUM (GARîBÎ) Garîbî’nin Anadolu coğrafyası şairleri hakkında yazdığı ve bu alanda ilk sayılan eserdir. Tezkire-i Mecâlis-i Şu’arâ-yı Rum, Rum memleketi (Anadolu/Osmanlı memleketi) şair meclislerinin biyografileri anlamına gelir.

Şiirin yer aldığı tezkirelere ne denir?

Şairlerin biyografilerini içeren tezkirelere tezkire-i Şuarâ veya tezkiretü’ş-şuarâ (şair biyografileri) adı verilir.

Tezkire nedir makale?

TEZKİRE: *Tezkire’nin kelime anlamı “anılan, zikredilen, zikredilen”dir. *Farklı mesleklerden önemli kişilerin hayatlarını anlatan eserlere “Tezkire” denir. *İlk olarak İran edebiyatında ortaya çıkmıştır.

Tezkire kaç bölümden oluşur?

Devletşâh Tezkire bir giriş ve yedi bölümden oluşur. Daha sonra Nevâî Tezkire’sini sekiz bölüme ayırır ve “sekiz bölüme ayırma” geleneği Latîfî’ye kadar devam eder. Sadıkî ve Sehî biyografilerini Molla Câmî ve Nevâî gibi sekiz bölüme ayırırlar.

Kaynak: erfood.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

albany.com.tr