Kemençe ne kadar zamanda öğrenilir?
Kurumumuzda Kemençe öğrenmek için maksimum eğitim süresi 2 aydır. İlk 3 ders temel teknikleri öğrettikten sonra, 4. hafta kursiyerin halk şarkıları eğitimiyle daha da gelişmesini sağlar. Bu süre zarfında, kursiyerin enstrüman bilgisine bağlı olarak Kemençe kolayca öğrenilebilir.
Kemençe kolay öğrenilir mi?
Kemençe kursuyla her zaman çok daha kolaydır! Ancak, Kemençe gibi dinamik bir enstrüman olan ve nispeten çok fazla çaba ve zaman gerektiren Kemençe’yi tek başına öğrenmek, öğrenme sürecinizi yavaşlatabilir ve zamanla sizi bu güzel enstrümandan uzaklaştırabilir.
Kemençe zor mu?
Ancak Kemençe çalmak göründüğü kadar karmaşık ve zor bir çalgı değil… Kemençe çalmak istiyorum diyen ama aklında Kemençe zor mu sorusu var diyenler için şunu belirtmeliyiz ki, Kemençe çalmak için ihtiyacınız olan tek şey iyi bir Kemençe eğitim programı ve içinizdeki istektir.
Kemençe çalana ne denir?
Görele’de kemençe çalanlara ve kemençe yapanlara “kemençeci” denir. Kemençeci halk edebiyatımızda yer alan bir ozan türüdür.
Kemençe hangi ülkeye ait?
Karadeniz kemençesi (Yunanca: Ποντιακή λύρα; Pontiakí lira, Laz: ჭილილი; Çilili, Ermenice: քքրִֶ֡־քքքքքքքքքաִֶ֡־ָքքִքքքքքքքִքִ־־־־, Çilili) veya Laz kemençe, Yunanistan ve Türkiye’de kullanılan telli bir müzik aletidir. Genellikle dördüncü aralıklarla B-E-A olarak ayarlanmış üç teli vardır. Pontus Rumlarının önde gelen müzik aletidir.
Kaç çeşit kemençe vardır?
Türkiye’de üç çeşit kemençe vardır. İlk tip 19. yüzyıla dayanır. 19. yüzyılda lavtanın (Almanca-Arapça bir kelime, lavtadan daha küçük bir gövdeye sahip bir pena ile çalınan bir enstrüman) ana enstrümanı olan klasik kemençe ve köçekçe (çoğunlukla karcığar veya eğlence modunda, canlı, neşeli bir çalma atmosferiyle) setleri.
Kemençe neyle çalınır?
Pimler oldukça küçüktür ve pime ön taraftan takılır. Teller tuşa çok yakındır. Bunun nedeni “Karadeniz Kemençesi”nin tellere parmak uçlarıyla basılarak çalınmasıdır. Çalgı sanatçısı ayaktayken, sol eliyle havada tutarak veya otururken dizlerinin arasına koyarak çalar.
Kemençe Türk çalgısı mı?
Kemençe; Genellikle yay yardımıyla, kaide kısmı dize, baş kısmı sol göğüse yerleştirilerek veya serbest olarak çalınabilen; perdesiz ve sapsız, tarihi çok eskilere dayanan kısa bir Türk telli çalgısıdır.
Kemençe kaç oktav?
Ses aralığı iki ile iki buçuk oktav arasındadır.
Ne faydası var kemençe?
Parmak kaslarınızı güçlendirir. Kemençe sadece el-göz koordinasyonunuzu değil, parmak kaslarınızı da geliştirir çünkü parmakların çok hızlı ve baskın bir şekilde kullanılmasını gerektiren bir enstrümandır. Bu nedenle, parmakları güçlendirmek de Kemençe çalmanın faydalarından biri olabilir.
En iyi kemençe hangi ağaçtan olur?
Diğer tüm halk çalgılarında olduğu gibi, “Karadeniz kemençesi”nin de standart boyutlarından bahsetmek zordur. Ancak günümüzde uzmanların ve profesyonel sanatçıların kullandığı “kemençeler” genellikle 56 cm uzunluğundadır. Dik kenarlı ve düz sırtlı gövde genellikle erik veya ardıç ağacından yapılır.
Kemençe perdeli mi?
Üç telli, perdesiz bir çalgı olan kemençeye dördüncü tel, Vasil ve Tanburi Cemil Bey döneminde eklendi. Diz üstünde veya iki diz arasında çalınan klasik kemençe, günümüzde üç veya dört telle çalınmaktadır.
Kürt kemençesi nedir?
Kemança veya kemançe (Azerice: kamança, Farsça: کمانچہ), Azerbaycan, İran ve Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde çalınan bir tür telli çalgıdır. Enstrümanın yapısında ufak değişikliklerle Kürt, Gürcü, Türkmen ve Özbek müziğinde kullanılır.
Kemençe Rumların mı?
Karadeniz Kemençesi, onu diğer telli çalgılardan ayıran kendine özgü bir çalma stili ve repertuvara sahiptir. Günümüzde Karadeniz Kemençesi yalnızca Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde değil, aynı zamanda 20. yüzyılın başlarında nüfus mübadelesi nedeniyle Yunanistan’a göç eden Karadeniz Rumları tarafından da icra edilmektedir.
Kemençe oyunu hangi yöreye aittir?
Giresun’da en yaygın oynanan oyunlar Giresun selamlaması ve Horon’dur. Horon çoğunlukla erkekler tarafından, yörenin meşhur çalgıları olan kemençe veya davul-zurna eşliğinde çalınır.
Kemençe kaç oktav?
Ses aralığı iki ile iki buçuk oktav arasındadır.
Kemençe Türk çalgısı mı?
Kemençe; Genellikle yay yardımıyla, kaide kısmı dize, baş kısmı sol göğüse yerleştirilerek veya serbest olarak çalınabilen; perdesiz ve sapsız, tarihi çok eskilere dayanan kısa bir Türk telli çalgısıdır.
Kemençe nasıl bir çalgıdır?
Klasik kemençe, yakın yörelerimizde gadulka, lir, rebek gibi değişik varyasyonları bulunan, Anadolu yerel müziğinde nail kemane, yörük kemane gibi adlarla yaşatılan ancak Anadolu müzik üslubunda, özellikle Türk müziğinde kalıcı bir yer edinmiş armut telli bir çalgıdır.
Kemençe nedir ve özellikleri nelerdir?
“Klasik Kemençe” 40–41 cm uzunluğunda ve 14–15 cm genişliğinde küçük bir çalgıdır. Gövdesi yarım armuta benzer, eliptik çıkıntılı “başı” ve sap “sapı” tek parça ahşaptan oyularak ve yontularak yapılmıştır. Göğsünde yuvarlak kenarları dışarıda bırakan iki büyük D şeklinde delik vardır.