İçeriğe geç

Kalebend Ne Demek

Osmanlı kalebent ne demek?

Osmanlı İmparatorluğu’nda bir ceza türü. Kala’a-bend, Arapça kala’a ve Farsça bend kelimelerinden oluşur ve “bir kaleye zincirlenmiş, bir kalede hapsedilmiş kişi” anlamına gelir. Terim, suçlulara kale duvarları içinde kalmaya zorlanarak ve kaleden çıkmalarına izin verilmeyerek uygulanan bir cezayı ifade eder.

Cezire bend ne demek?

Mahkûmlara zindan bend, adada serbestçe dolaşmasına izin verilenlere cezîre bend, askeri amaçla yapılmış palankalarda tutulanlara palanka bend, manastırlarda tutulan gayrimüslim tebaadan olanlara manastır bend, kulelerde tutulanlara ise kul bend denir.

Nefy cezası nedir?

İnsanlık tarihi boyunca hürriyeti kısıtlamak için bir ceza olarak kullanılan sürgün[1], Osmanlı hukuk literatüründe genellikle nefy, tagrib, icla ve ib’ad gibi kelimelerle ifade edilir. Bir suçlunun belirli bir süre ikamet ettiği şehirden başka bir şehre götürülerek cezalandırılması anlamına gelir[2].

Galabent nedir?

Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: galavant.

Osmanlıda çocuğa ne denir?

Sıbyan, Arapça bir kelime olup Sabi (çocuk) kelimesinin çoğuludur.

Osmanlıda padişah çocuklarına ne denirdi?

Şehzade, Osmanlı İmparatorluğu’nda Sultan’ın oğullarına verilen unvandır. Aynı şekilde, şehzadelerin çocukları da bu unvanı alır ve oğullarına aktarırdı. Başka bir deyişle, Sultan hariç Osmanlı hanedanının tüm erkekleri bu unvanı taşıyordu. Avrupa ülkelerinde kullanılan prenslik unvanına karşılık gelir.

Kal a bend ne demek?

Kela’a-bend, Arapça kala’a ve Farsça bend kelimelerinden oluşmuş olup “kaleye zincirlenmiş, kalede hapsedilmiş kişi” anlamına gelmektedir.

Alt bentten sonra ne gelir?

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 13 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. MADDE 13 – (1) Maddeler; bent, fıkra ve alt bentlerden oluşur.

Osmanlı’da kürek cezası nedir?

Araştırmada, ağır işçilik, Osmanlı Donanması’nda kürek çekmeye zorlanarak hapsedilme uygulaması olarak anlaşılmaktadır.[15] Başka bir tanıma göre ise ceza, Tanzimat öncesi ve yelken döneminde işlenen ağır suçlar için savaş gemilerinde kürek çekmek üzere gemi hizmetine gönderilme cezasıdır.[16]

Osmanlıda cerime ne demek?

Cerime, Osmanlı İmparatorluğu’nda belirli suçları işleyen kişilere kesilen bir para cezasıdır. Kendisinden önceki İslam devletlerinin aksine, Osmanlı İmparatorluğu para cezalarının kapsamını büyük ölçüde genişletti. Bu sistem Osmanlı İmparatorluğu tarafından yaklaşık 500 yıllık bir süre boyunca uygulandı.

Nefyü tebid ne demek?

Konuşma. Bu ne anlama geliyor? “Beni İstanbul’dan sürmek için Anadolu’ya gönderenler.” Konuşma.

Osmanlı’da müsadere ne demek?

Müsadere; Osmanlı İmparatorluğu’nda, devletin herhangi bir zamanda haksız kazançlar yoluyla zengin olan memurların mallarına el koyabildiği bir prosedürdü. 17. yüzyıldan itibaren, ölen veya idam edilen yüksek rütbeli memurların mallarına el konuldu, ancak bu uygulama II. Dünya Savaşı’na kadar uzanıyor. Mahmut tarafından kaldırıldı.

Kalebent sistemi nedir?

Suçluları bir kalenin sınırları içine hapsetmek anlamına gelir. Osmanlı İmparatorluğu’nda kullanılan Kalebent cezası, suçluların surlu kaleyi terk etmemeleri nedeniyle bir tür hapishane ve aynı zamanda memleketlerinden uzak şehirlerin kalelerinde tutulmaları nedeniyle bir tür sürgündür.

Osmanlı’da kürek cezası nedir?

Araştırmada, ağır işçilik, Osmanlı Donanması’nda kürek çekmeye zorlanarak hapsedilme uygulaması olarak anlaşılmaktadır.[15] Başka bir tanıma göre ise ceza, Tanzimat öncesi ve yelken döneminde işlenen ağır suçlar için savaş gemilerinde kürek çekmek üzere gemi hizmetine gönderilme cezasıdır.[16]

Osmanlı’da köy kethüdası ne demek?

Kelime olarak 15. yüzyılda Osmanlı devlet teşkilatında kullanılmıştır. 19. yüzyıldan itibaren “bazı devlet görevlilerinin (Sadrazam Kethüdası, Bayan Sultan Kethüdası, Yeniçeri Kethüdası gibi) görevlerini yapan yardımcı” anlamına gelmiştir; sivil hayatta ise “büyük villaların ve çiftliklerin işlerini yöneten kişi” anlamını kazanmıştır (Canatar 2002: 332).

Osmanlı’da çaşıt ne demek?

Eski Türkler arasında muhatapları olan Çinlilerin istihbarat görevlilerine casus denirdi. Günümüzde, yaşadıkları toplumda yalan ve uydurma haberler yayarak karışıklık çıkarmaya çalışan kişileri ifade etmek için olumsuz anlamda kullanılan bu kelime, Osmanlı arşiv belgelerinde de yer almaktadır.

Osmanlı’da devlete ne denirdi?

Devlet, Osmanlı Türkçesinde “İmparatorluk”, günümüz Türkçesinde “Yüce Devlet” anlamına gelen Devlet-i Aliyye (Osmanlıca: دولت عليه) ve devleti yöneten hanedanı belirtmek için de “Osmanlı Hanedanı” anlamına gelen Hanedan-ı Âl-i Osman adlarını kullanmıştır.

Kaynak: bano.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

albany.com.tr