İçeriğe geç

Descartese Göre Kesin Doğru Bilginin Kaynağı Nedir

Descartes’e göre kesin bilginin kaynağı nedir?

Bu bölümde işaret etmeye çalıştığımız sorunlardan biri, Descartes’ın epistemolojisi bağlamında değerlendirildiğinde ortaya çıkmaktadır; yani o, bilginin tek kaynağının zihin olduğunu ve sahip olduğu bilginin apriori/sezgisel olarak bazı temel doğuştan kavramlardan türediğini ileri süren bir rasyonalizm görüşünü savunmaktadır.

Kesin ve doğru bilginin kaynağı nedir?

Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır.

Düşünüyorum o halde varım diyen Descartes’e göre kesin ve doğru bilginin kaynağı nedir?

Descartes’a göre “sezgi” kesinliğe giden yoldur. Şüphe edilemeyecek bir temel aramak için şüphe yöntemini kullanan Descartes, edindiği “cogito” bilgisine güvenir. Ona bu kesinliği veren şey “sezgi”dir, sezgi kesinliğin kaynağıdır.

Descartes hangi görüşü savunur?

Descartes’a göre insan, zihin ve bedenin bileşik bir varlığıydı. Descartes, zihnin beden olmadan var olabileceğini, ancak bedenin zihin olmadan var olamayacağını savunarak zihne öncelik verdi. Meditasyonlar’da Descartes, zihnin madde olduğunu, bedenin ise yalnızca “rastlantılardan” oluştuğunu savunur. Descartes’a göre insan, zihin ve bedenin bileşik bir varlığıydı. Descartes, zihnin beden olmadan var olabileceğini, ancak bedenin zihin olmadan var olamayacağını savunarak zihne öncelik verdi. Meditasyonlar’da Descartes, zihnin madde olduğunu, bedenin ise yalnızca “rastlantılardan” oluştuğunu savunur.

Descartes’e göre doğru bilgiye nasıl ulaşılır?

Descartes’a göre şüphe, hakikat ve kesinlik bilgiye erişim olarak kullanılır. Bu şekilde mutlak ve sarsılmaz bir ilkeye ulaşılır, sağlam bir temel oluşturulur ve sonunda kesinlikle sağlam bir paradigma yaratılır (Weber, 1998).

Doğru bilginin kaynağı akıl nedir?

Rasyonalite, bilginin kaynağının akıl olduğunu belirtir; doğru bilginin ancak akıl ve düşünme yoluyla elde edilebileceğini savunan felsefi yaklaşıma verilen addır. Bu nedenle kesin ve evrensel bilgi ancak akıl ve tümdengelimli metodolojik yaklaşımla elde edilebilir.

Kesin ve doğru olan bilgiye ne denir?

e) Bilimsel bilgi: Konuyla ilgili metodik, sistematik, düzenli, tutarlı ve geçerli, kanıtlanabilir ve kontrol edilebilir bilgiye bilimsel bilgi denir. Kısaca bilimsel bilgi sistematik-pozitif bilgidir. Bilimin nesneleri zaman ve mekanda var olmazlar.

Doğru bilgi kaynakları nelerdir?

Kuran’a göre, gerçek bilginin üç kaynağı vardır: 1 – akıl, 2 – vahiy, 3 – duyular. İslam Zulcenaheyn’dir. Yani iki kanatlı bir dindir. Hem akla hem de teslimiyete dayanır.

Episteme ve logos nedir?

Yunanca “episteme” (bilgi) ve “logos” (bilim) sözcüklerinden oluşan epistemoloji ve Türkçe karşılığı olan bilgi felsefesi, felsefenin varlık, bilgi ve değer gibi üç temel konusundan biridir (hatta en önemli konu olduğu bile söylenebilir).

Descartes düşünüyorum o halde varım sözüne nasıl ulaşmıştır?

Şüphesinin sonunda, şüphe ettiğinin farkında olan ve bu nedenle düşünen bilincinden ve varlığından şüphe edemeyeceği sonucuna varır. En sonunda, “Düşünüyorum, öyleyse varım” şeklinde ifade edilebilecek bir tür mutlak, kesin, gerçek, açık ve gerekli bilgi olan cogito’ya ulaşır.

Descartes’in yöntem anlayışı nedir?

Descartes, doğa hakkında doğru bilginin, üç basamaklı (sezgi, çıkarım, hesaplama) ve dört temel kurala (apaçıklık, analiz, sıra, sayma) dayanan şüpheci yöntemiyle elde edilebileceğini savunur.

Descartes ne demiş?

Cogito, ergo sum (Fransızca: Je pense, donc je suis, Türkçe: Düşünüyorum, öyleyse varım), Batı rasyonalizminin temel unsurunu temsil eden René Descartes’ın felsefi sözünün Latince biçimidir.

Descartes’e göre bilginin kaynağı nedir?

Descartes, bir ifadeyi açıkça kavradığımızda sezginin var olduğunu söyledi. Ona göre, bilginin kaynağı sezgisel anlayıştır; sezgisel algı doğrudan ve saf bir görüştür; sezgisel anlayış konusunda şüpheye yer bırakmaz.

Descartes varlık anlayışı nedir?

Bu açıdan Descartes’ın bir düalist olduğu söylenebilir. Descartes’a göre madde ve zihin veya ruh ve beden iki farklı ama bir arada var olan tözlerdir. Ruhun temel özelliği düşünmek iken, bedenin temel özelliği uzayı işgal etmektir. Başka bir deyişle, beden veya madde uzayı işgal eder ama düşünemez; ruh düşünebilir ama uzayı işgal edemez.

Descartes hangi akımın kurucusu?

Descartes modern felsefenin kurucusu olarak kabul edilir. Modern felsefe; XVII. 19. yüzyılda Rönesans fikirleriyle oluşmaya başlamış ve Fransız René Descartes ve İngiliz Francis Bacon ile tam olarak özdeşleşmiştir. Aydınlanma felsefesinin öncüsü ve Batı medeniyetinin baskın anlayışı olması nedeniyle önemli bir konuma sahiptir.

Felsefede bilginin kaynağı nelerdir?

Bilakis felsefe, bilgiyi, teolojik tartışmaların ve birbirlerine karşı yapılan reddiyelerin gündeme getirildiği Takhafut geleneğine benzer şekilde sınıflandırır. Bilgi kaynaklarına gelince, teolojik geleneğin tamamen bunlara adanmış olmasıyla birlikte, üç bilgi kaynağı olduğunu söyler. Bunların duyular, haberler ve akıl olduğunu söyler.

Descartes’in yöntem anlayışı nedir?

Descartes, doğa hakkında doğru bilginin, üç basamaklı (sezgi, çıkarım, hesaplama) ve dört temel kurala (apaçıklık, analiz, sıra, sayma) dayanan şüpheci yöntemiyle elde edilebileceğini savunur.

Descartes’in varlık felsefesi nedir?

Descartes’a göre madde ve zihin veya ruh ve beden iki farklı ama bir arada var olan tözlerdir. Ruhun temel özelliği düşünmek iken, bedenin temel özelliği uzayı işgal etmektir. Başka bir deyişle, beden veya madde uzayı işgal eder ama düşünemez; ruh düşünebilir ama uzayı işgal edemez.

Kant’a göre bilginin kaynağı nedir?

Immanuel Kant’a göre bilginin kaynağı sorunu. Ona göre, bilgi için hem deneyim hem de akıl gereklidir. Dış dünyadan gelen şeylere ve zihnin bu şeylere kendi damgasını vurmasına ihtiyaç vardır.

Kaynak: laho.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir