Burdur’un en çok neyi meşhur?
Burdur’a gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemekler şunlardır: Ceylan böreği, Burdur şaşlık, Testi kebabı, Çektirme et, Kömbe, Burdur muhallebi, Ceviz ezmesi. Burdur’un en meşhur yemeklerinden biri olan ceylan böreği Burdur için çok önemlidir.
Burdur’da ne madeni var?
Son yıllarda mermer ve doğal taş sektöründe büyük bir sıçrama yapan Burdur, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) verilerine göre yaklaşık 40 milyon ton mermer rezervine sahip. Burdur Bej mermeriyle dünya markası olan Burdur, yılda yaklaşık 3 milyon 200 bin ton mermer üretiyor.
Burdur kışın soğuk mu?
İlin iklimi genelde kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kuraktır.
Burdur hangi ilden ayrıldı?
Bu bağlamda ödenen vergiler arttı. 1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya vilayetinden ayrılarak Konya vilayetinin Isparta valiliğine bağlandı.
Burdur’da en çok ne üretilir?
Ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanan Burdur, son yıllarda mermer ve doğal taş sektöründe önemli ilerlemeler kaydetmiştir. İlimizin ekonomisinin yüzde 40’ını süt üretimi ve buna bağlı bitkisel üretime dayalı hayvancılık oluşturmaktadır.
Burdur denince akla ne gelir?
Burdur denince akla gelen en güzel yerlerden biri de Türkiye’nin en ünlü doğa harikalarından biri olan Salda Gölü’dür. Burdur’un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanlık tepeler, kayalık arazi ve küçük alüvyonlu ovalarla çevrili, hafif tuzlu bir karstik göldür.
Burdur gelişmiş bir şehir mi?
Yatırımcıların ilgi odağı haline gelen sanayi bölgesi Burdur, 2017’de 188 milyon dolar, 2018’de 194 milyon dolar, 2019’da 196 milyon dolar, 2020’de 205 milyon dolar, 2021’de 291 milyon dolar, 2022’nin ilk 11 ayında ise 251 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Burdur hangi ilimize yakın?
Burdur, güneyde Antalya, batıda Denizli, güneybatıda Muğla, doğu ve kuzeyde Isparta ve Afyon illeriyle çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km² olup, rakımı 950 metredir. İl topraklarının %60,6’sı dağlık, %2,7’si plato, %19’u ova ve %17’si ovadır.
Burdur’un bitki örtüsü nedir?
Alanın yaklaşık %40’ı orman, %30’u ekilebilir arazi ve %10’u çayır ve meradır. Hayvan varlığına gelince, geyik, vaşak, tavşan, porsuk, kurt, tilki, çakal ve domuz gibi yabani hayvanlar vardır.
Burdur il olmadan önce nereye bağlıydı?
1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Eyaletinden ayrılarak Konya Eyaleti’nin Isparta Valiliğine bağlanmıştır. Bu bağımlılık 1850 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’u sancak yapmaya çalışmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.
Burdur ili nasıl bir yer?
Burdur, binlerce yıllık tarihi, el değmemiş doğal güzellikleri ve renkli kültürü ve doğasıyla Anadolu’nun büyüleyici bir şehridir. Batı Akdeniz’de bulunan Burdur, Teke bölgesinin kültürel başkenti ve göller, güller ve kalpler diyarı olarak kabul edilir.
Burdur havası temiz mi?
Hava kalitesi birçok kişi için idealdir. Her zamanki açık hava aktivitelerinizin tadını çıkarın. Hava kalitesi çoğu kişi için genellikle kabul edilebilirdir, ancak uzun süreli maruziyet hassas gruplarda hafif ila orta düzeyde semptomlara neden olabilir.
Burdur’un eski adı nedir?
Bizans döneminde bölgeye Polydorion adı verilmiştir. Burdur isminin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler vardır. Türkmen aşiretlerinden biri olan Kınalı aşiretinin üyeleri, Burdur Gölü çevresinin güzelliğine şaşırarak “Cennet burada” demişler ve bu söz zamanla kısaltılarak halk arasında Burdur olarak yerleşmiştir.
Burdur’un hangi yemeği meşhur?
Burdur’un meşhur yemekleri: Testi Kebabı, Burdur Şiş, Çektirme, Ceylan Böreği, Peynirli Pide, Erik Böreği, Sac Kebabı, Mısır Böreği.
Burdur’da hangi yörükler var?
Burdur. Geygel Yörükleri Karaçallı köyüne de yerleşmişlerdir. -Karakoyunlular: Kızılkaya köylerinden, Kestel Dağları bölgesinden, Kemer Elmacık köylerine kadar perakende göçebeleridir. Yakın zamana kadar göçebeydiler. Bu göçebeler Kapaklı köyünü kurmuşlardır.
Burdur hediyelik ne alınır?
Burdur ziyaretinizde almadan ayrılmamanız gereken hediyelikler şunlardır: bakır çaydanlık, kahve cezvesi, ceviz ezmesi, ibecik kumaşı, renkli tekstiller ve ibecik bebekleri. Burdur’da önemli geleneklerden biri olan bakırcılık, bakır çaydanlık ürünlerini de beraberinde getirmiştir. Süs olarak kullanılır.
Burdur’un yöresel kıyafetleri nelerdir?
Heril önde durur, yüzü örter ve peçe görevi görür. Göynek, fanila (zıbın), iç çamaşırı (dar külot), külot (üst külot), şalvar (bol külot), kuşak (yaka), üç etek, peştamal, İran eşarbı, cepken (kepe), piercing yeleği, eşarp kemeri, vasiyetname hazırlama.
Burdur’un özellikleri nelerdir?
Burdur, güneyde Antalya, batıda Denizli, güneybatıda Muğla, doğu ve kuzeyde Isparta ve Afyon illeriyle çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km² olup, rakımı 950 metredir. İl topraklarının %60,6’sı dağlık, %2,7’si plato, %19’u ova ve %17’si ovadır.
Burdur’un doğal güzellikleri nelerdir?
Doğal güzelliklerSALDA KAYAK MERKEZİ GÖLLERİ.Burdur GölüKarataş GölüYarışlı GölGölhisar GölüYerler.Gölhisar Böğrüdelik YaylasıDaha fazla ürün…
Kaynak: yesillerkuruyemis.com.tr