İçeriğe geç

Zonguldaklılar En Çok Nerede Yaşıyor

Zonguldak halkının kökeni nedir?

Arkeolojik bulgulara göre, tarihi MÖ 2500’lere kadar uzanan bölgenin ilk yerleşimcileri Hattiler ve daha sonra Hititler’dir. Bölgenin ilk sakinleri, Frig kabilelerinden oluşan Bithin, Mariandyn ve Migdon göçmen topluluklarıdır.

Zonguldaklılar hangi boydan?

Bölgenin ilk sakinleri, Frig kabilelerinden oluşan Bitins, Mariandin ve Migdon adlı göçmen topluluklardı. MÖ 7. yüzyılda başlayan Batı Anadolu’nun Karadeniz’e doğru Yunan kolonileşmesi sırasında, bölgede ticaret amaçlı limanlar kuruldu.

Zonguldak’ta kimler yaşamış?

MÖ 1200’de, çoğunluğu Frig kabilelerinden oluşan Ege göçebe kabileleri Trakya’dan Orta Anadolu’ya yayıldılar. Bu kabileler arasında Bythin, Mariandyn ve Migdon, Zonguldak bölgesine yerleştiler ve bölgenin bilinen ilk insanları oldular.

Zonguldak hangi ilden ayrıldı?

20 Nisan 1920’de TBMM hükümeti Devrek, Ereğli, Mudurnu, Bartın, Göynük ve Zonguldak’ı Bolu’nun bağımsız valiliğinden ayırarak Kastamonu Vilayeti’ne bağladı. 14 Mayıs 1920’de Zonguldak kazası mutasarrıflığa dönüştürüldü ve Kaymakam Ahmet Cevdet Bey, Mutasarrıf Vekili olarak atandı.

Zonguldak hangi soydan?

Solunda oturan Gök, Deniz ve Dağ (ÜÇ-OK) adlı oğullarını batıya gönderdi. Sağında oturan Yıldız, Gün ve Ay (BOZ-OK) adlı oğullarını da doğuya gönderdi. Dünyanın dört bir yanına dağılmış olan Üçok ve Bozok zamanla çoğaldı ve çocukları çeşitli Oğuz boylarının efendileri oldu. Torunları Zonguldak’ta yaşıyor.

Zonguldak’ın en güzel ilçesi hangisidir?

Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Ereğli, Türkiye’nin en güzel ilçelerinden biri olup Zonguldak’ın en popüler ilçesidir.

Zonguldak Kıvırcık nedir?

Zonguldak halkı 900 yıl önce buraya yerleşmiş Türkmenlerdir. “Kıvırcık” 150 yıldır kullanılan bir tabirdir. Ereğli ve Filyos, 4000 yılı aşkın bir geçmişe sahip bölgenin en eski yerleşim yerleridir.

Zonguldakta Alevi var mı?

Zonguldak ilinin Ereğli ilçesine bağlı Karakavuz köyü, Türk Alevi-Bektaşi inancına sahip Güvenç Abdal köylerinden biridir. Yakın tarihi kökleri nedeniyle köy nüfusu Ordu ilinin Gürgentepe ilçesinden göç eden insanlardan oluşmaktadır. Alevi inancı ve geleneği Alevi Dedeleri önderliğinde yaşatılmaktadır.

Zonguldak çepni mi?

Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni adıyla anılmaktadır. Günümüzde Çepniler ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşamaktadır.

Zonguldak’ın eski adı nedir?

“Sandraka/Sandrake” olarak bilinen yerleşim, adını Sandra deresinden almış ve Zonguldak olmuştur. Başka bir inanışa göre ise Göldağı, üçgenleme noktası olarak kabul edildiğinden, Göldağı bölümü veya bölgesi anlamına gelen “Zone Ghuel Dagh”ın Türkçe telaffuzundan türediği söylenmektedir.

Zonguldak hangi beylik?

Beylikler Dönemi: Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılma döneminde (13. yüzyılın ilk yarısı), 1084 yılında Zonguldak ve çevresini fetheden Emir Karatekin’in soyundan Hüsameddin Çoban Bey, merkezi Kastamonu olan Çobanoğulları devletini kurmuştur.

Zonguldak ismi nereden gelmiştir fransızca?

İsim, Fransız ve Belçikalı madencilik şirketleri tarafından bölgeye verilen Zone Geul-Dagh isminden, Fransızca “zone” yazımı ve Devrek kasabası yakınlarındaki en yüksek dağ olan Türkçe Göldağı (“deniz dağı”) kelimesinden gelmektedir. Bu isim Fransızcadan gelmektedir ve Belçikalı madencilik şirketleri tarafından bölgeye verilen Zone Geul-Dagh isminden, Fransızca “zone” yazımı ve Devrek kasabası yakınlarındaki en yüksek dağ olan Türkçe Göldağı (“deniz dağı”) kelimesinden gelmektedir.

Zonguldak nüfusu neden az?

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun (TTK) küçülmesiyle istihdamın azalması, maddi sıkıntılar, işsizlik, emekli nüfusun yüksek yoğunluğu gibi sosyoekonomik nedenlerden dolayı nüfusu azalan illerin başında Zonguldak geliyor.

Zonguldak neden önemli?

Zonguldak, Türkiye’nin 81 ilinden biridir. Karadeniz kıyısında bulunan il, özellikle limanıyla Türkiye ile Karadeniz ülkeleri arasındaki deniz ticaretinde önemli bir konuma sahiptir. Ayrıca Türkiye’nin en zengin kömür madenlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Zonguldak kışın soğuk mu?

Karadeniz ikliminin etkisinde olan Zonguldak, diğer Karadeniz kentlerinden farklı olarak coğrafi konumu nedeniyle soğuk hava akımlarına oldukça duyarlıdır. Kışları çok soğuk ve yağışlı geçen kentte yazlar oldukça serindir.

Zonguldak insanları nasıl?

Zonguldak Halkı Zonguldak halkı dürüst, çalışkan ve yardımsever insanlardır. Madencilik sektörünün etkisi sayesinde şehirde dayanışma ve topluluk ruhu güçlüdür. Zonguldak’ın kültürü geleneksel değerlerle modernliğin bir karışımıdır. Bu nedenle Zonguldak yaşamak, eğitim almak veya yatırım yapmak için uygun bir şehirdir.

Zonguldak hangi beylik?

Beylikler Dönemi: Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılma döneminde (13. yüzyılın ilk yarısı), 1084 yılında Zonguldak ve çevresini fetheden Emir Karatekin’in soyundan Hüsameddin Çoban Bey, merkezi Kastamonu olan Çobanoğulları devletini kurmuştur.

Alaplı hangi Türk boyundandır?

Orhan Gazi’nin 1326’da Hereklea’yı (Kdz. Ereğli) fethinde kullanılan atların “kırmızı” renkte olduğu ve bu nedenle ilçeye Alatlı denildiği bilinmektedir. Zamanla Alatlı ismi Alaplı olmuştur. İlçe nüfusunun Karamanoğulları’nın kıvırcık kabilesinden geldiği söylenmektedir.

Zonguldaklılar manav mı?

Manavların yerleşim yerlerinin bulunduğu yerler şunlardır: İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Sakarya, Düzce, Bolu, Karabük, Zonguldak, Kastamonu, Kocaeli, Yalova, Bursa, Bilecik, Balıkesir, Çanakkale, Eskişehir, Kütahya, Uşak, İzmir, Manisa , Afyon, Konya, Ankara, Kırşehir, Burdur, Isparta, Antalya, Adana, Mersin, Muğla…

Kaynak: korloff.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir