İçeriğe geç

Ki̇T Kim Denetler

KİT denetimi kim yapar?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu tarafından yürütülür. – Kamu iktisadi teşebbüslerinin, kuruluş amaçları doğrultusunda kalkınma planlarına uygunluğu, verimliliği ve karlılığı yönünden incelenir.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri kim tarafından denetlenir?

Kamu iktisadi teşebbüslerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından denetimi, 3346 sayılı Kanunun 3. maddesi uyarınca 35 üyeden oluşan “Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu” tarafından yapılır.

Sendikaları kim denetler?

Sayıştay; uluslararası örgüt ve kuruluşların hesap ve işlemlerini, anlaşma veya antlaşmalarda yer alan esaslar çerçevesinde denetler.

İştirakleri kim denetler?

Kamu Maliyesinin Yönetimi ve Denetimi Hakkında Kanun ve Sayıştay Kanunu’na göre, belediye işletmeleri ve şirketlerinin denetimi, kamu kaynakları bakımından Sayıştay denetimine tabidir. Yasama organı adına Sayıştay tarafından yürütülür.

Kiti kim denetler?

Kamu İşletmeleri Denetim Mevzuatı: T.C. Sayıştay Başkanlığı

Sayıştay Tsk’yı denetler mi?

Sayıştay, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına devletin gelir, gider ve mal varlığını denetlemekle görevli yüksek denetim organı olarak diğer kurum ve kuruluşlar gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinin de denetiminden sorumludur.

KİT Genel Müdürünü kim atar?

Genel Müdür, Yönetim Kurulunun Başkanı olup, ilgili Bakanın teklifi üzerine müşterek kararla atanır.

Kamu iktisadi teşebbüsleri sayıştay denetimine tabi mi?

MADDE 31 – (1) Kamu iktisadi teşebbüsleri; ekonomik, mali, idari, hukuki ve teknik yönden sürekli gözetime tabidir.

Türkiye’de kaç tane KİT var?

233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvelde 29 adet kamu iktisadi teşebbüsü yer almaktadır.

Sayıştay Merkez Bankası denetler mi?

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun “Çeşitli Hükümler” başlıklı 81. maddesinde; Sayıştay’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası üzerindeki denetim yetkisi; 11.01.2011 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 4. maddesinde sayılan temel görev ve yetkiler dışında kalan faaliyetler

Kamu kurumlarını kim denetler?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu, idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler. (Ek fıkra: -5982/8 md.) Yüksek Denetçi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından dört yıllık bir süre için gizli oyla seçilir.

Sayıştay yargı organlarını denetler mi?

Bu durumda Sayıştay’ın yargısal bir işlevi olduğu dikkate alınmalıdır. Sayıştay’ın yetkisi, sorumluların hesap ve işlemlerinin nihai değerlendirmesini yapmaktır; bu görev muhasebe yetkisi olarak tanımlanmıştır. Yürürlükten kaldırılan 1050 sayılı Genel Muhasebe Kanunu nesnel sorumluluğu öngörmüştür.

DDK kimleri denetler?

DDK, 1982 Anayasası’nın 108. maddesine göre, yargı mercileri hariç olmak üzere, bütün kamu kurum ve kuruluşları hakkında soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yetkisine sahiptir.

Fonları kim denetler?

Sermaye Piyasası Komitesi – Denetim.

Kamu idarelerini kim denetler?

Ayrıca Sayıştay, mahalli idarelerin hesap ve işlemlerini denetlemek ve nihai karar vermekle görevlidir. 5018 sayılı Kamu Maliyesinin Yönetimi ve Denetimi Hakkında Kanun, Sayıştay’ı tek dış denetim organı olarak belirlemiştir.

Bağımsız denetimi kim yapar?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre, Bakanlar Kurulu bağımsız denetime tabi tutulacak şirketleri belirleme yetkisine sahiptir. Bakanlar Kurulu, bağımsız denetime tabi tutulacak şirketleri belirlerken aktif büyüklük ile ciro büyüklüğünü aynı anda dikkate alacak ve buna göre bir kriter geliştirecektir.

KİT hangi kurum?

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve bağlı ortaklıkları arasında Çay-Kur, Devlet Malzeme Ofisi, Elektrik Üretim A.Ş., Et ve Süt Kurumu, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Toprak Mahsulleri Kurumu, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi yer almaktadır…

Denetimi kim yapar?

Genel Kurul veya Yönetim Kurulu, gerekli gördüğü takdirde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırma yetkisi verebilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetim yapılmış olması, Denetim Komitesinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

Ziraat Bankası KİT mi?

Ziraat Bankası’nın bir kamu ortak girişimi (SOE) olduğu ve tüm sermayesinin devlete ait olduğu açıktır. Personelinin 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 11/b maddesine göre kamu görevlisi olarak kabul edildiği ve kamu görevlisi gibi cezalandırılabileceği konusunda şüphe yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

albany.com.tr