Köy altı ne demek?
Alt köy yerleşmeleri, idari olarak köye bağlı, ancak köyün biraz dışında bulunan bir veya daha fazla evden oluşan yerleşmelerdir.
Köy altı yerleşmeleri mezra nedir?
Mezralar: Çeşitli nedenlerle ailelerin ayrılmasıyla oluşan köy altı yerleşimleridir. Genellikle 8-10 evden oluşurlar ve tarımın yanı sıra hayvancılıkla da uğraşırlar. Doğu Anadolu ve Karadeniz’de yaygındırlar.
Geçici köy altı yerleşmeleri nelerdir?
Köyün gerekli şartlarını taşımayan ve köyden daha basit olan yerleşim yerlerine alt köy yerleşim yeri denir. Bunlardan bazıları Çilik, divan, mezra, mahalle gibi kalıcı, bazıları ise yayla, oba, kom veya ağıl yerleşim yeri gibi geçicidir.
Köy altı yerleşmeleri divan nedir?
Coğrafi bir terim olarak Osmanlı döneminde köy ile nahiye arasındaki yerleşim yerini ifade eden divan, bir bey için çok küçük olan birkaç mahallenin bir bey altında toplanarak köy adı verilen bir yerleşim alanı halinde birleştirilmesiyle oluşan yerleşim türünün adıdır. (Bu türün diğer terimleri arasında çiftlik, mezra, mahalle gibi terimler de vardır.)
Tapuda köy altı ne demek?
Genellikle, 50 kişiden fazla nüfusu destekleyemeyen ve yakındaki köye bağlı olan alanlara alt köy yerleşimleri denir. Başka bir deyişle, köylerin idari sınırları içindedirler. Ancak, köydeki daimi ikamet sınırlarının dışındadır.
Koyun küçüğüne ne denir?
Mezralar, köyden daha küçük ve köy muhtarı tarafından yönetilen kalıcı kırsal yerleşimlerdir. Mezra, genellikle tarımsal amaçlar için kullanılan bir grup evdir.
Saya köy altı yerleşmesi nedir?
üst; Köy, kasaba ve şehir yerleşimlerinden uzakta bulunan, ahır, samanlık, yem depoları ve çoban kulübelerinden oluşan, içinde küçükbaş hayvan ve çoğunlukla koyun olmak üzere bütün yıl boyunca hayvan barınan yerleşim yerlerini ifade eder.
Köy altı yerleşmeleri çiftlik nedir?
Çiftlik, köy ve mahallelerin yanı sıra; konut, depo, antrepo, ahır, müştemilat ve çalışanlara ait diğer eklentiler ile bunlardan tamamen ayrı ve uzakta, genellikle kendine ait geniş bir arazi parçasının bir tarafında yer alan tarım ve/veya hayvancılık alanlarından oluşur.
Kasaba köy altı yerleşmesi mi?
Ülkemizde nüfusu 10.000’den az olan kırsal yerleşim yerleri üç gruba ayrılır: kasaba, köy ve banliyö yerleşim yerleri. Sosyal bilimcilerin çoğunluğuna göre Türkiye’deki şehirlerin nüfusu 2.000 ile 10.000 arasındadır.
Mezra geçici mi kalıcı mı?
Bunlara geçici yerleşmeler denir. Plato, mezra, kom, ağıl, çiftlik, oba, baraj, kışlık ev, bağ evi, bahçe evi, pergola, dalyan, divan, zoma, tol gibi adlarla anılan bu geçici yerleşmeler grubunda baskın ekonomik faaliyet göçebe veya yarı göçebe hayvancılıktır.
Çiftlik kalıcı mı geçici mi?
Kalıcı yerleşim yerleri: Çiftlik, Mezra, Divan, geçici mahalle yerleşim yerleri: Oba, Kom, Dam, Dalyan, Ağıl, Yayla Telegram: Beğendiyseniz beğenmeyi, beğenmediyseniz beğenmemeyi unutmayın.
Oba en fazla nerede?
Oba yerleşimleri Türkiye’nin her coğrafi bölgesinde az çok bulunabilmesine rağmen, bu geçici kırsal yerleşimler çok az bilinmektedir. Uzun zamandır kabileler ve aileler arasında yoğun ilginin olduğu bölgelerden biri ve belki de en önemlisi, Ordu şehir merkezinin güneyindeki ve Doğu Karadeniz dağlarındaki yaylalardır.
Güzle yerleşim nedir?
8- Güzle (güzlek) sözcüğü, Türkçe halk sözlüğünde, Yörüklerin son yerleştikleri, köye yakın, daha az serin yaylanın adı olup; sonbahar yağmurları karşılığında bitki ve otların, zamanında olgunlaşmamış ve sonbahara bırakılmış ürünlerin ve sonbahar yağmurlarıyla tekrar biten otların takası için kullanılır.
Kom en çok nerede?
En yaygın olduğu bölge Yukarı Murat Van kesimidir.
Dam yerleşme nedir?
3- Baraj yerleşmeleri: Çalışma alanında sayıları az olan baraj yerleşmeleri, hayvancılığa hizmet eden, 4-5 hane ile bazı çoban kulübelerinden oluşan geçici kırsal yerleşmelerdir.
Tapuda köy içi ne demek?
Köy yerleşim alanı çevresi: Köy yerleşim alanı sınırı içinde kalan alan ile bu sınırın dışında 300 metreyi geçmeyen sınır, valiliklerce belirlenerek il genel meclisince karara bağlanarak köy yerleşim alanının çevresi tanımlanır.
Köy halkı ne demek?
Köylerin yönetimini düzenleyen temel düzenleme 1924 tarihli Köy Kanunu’dur. Bu kanunda köy; nüfusu iki bin kişiden az olan, toplu veya dağınık konutlarda yaşayan halktan oluşan, cami, okul, otlak, mera, ova gibi ortak malları bulunan, ayrıca bağ, bahçe ve tarla gibi arazileri bulunan yerleşim yeri olarak tanımlanmıştır.
Köy çeşitleri nelerdir?
Köyler, sosyal, ekonomik, coğrafi ve nüfus özellikleriyle şehirden ayrılmış, nüfus yoğunluğu düşük kırsal alanlar olup, ekonomisi genellikle çiftliklere, hayvancılık ve tarımsal faaliyetlere dayanan, belirgin bir işbölümünün gelişmediği yerleşim yerleridir. Köylerde dağ, ova, plato, orman, mera ve kışlak gibi birimler yaygındır.
Köy bağlısı ne demek?
– Köy ilhakı, köy merkezi, köyün yerleşim alanı gibi kurumsal yapıya ilişkin tanımlara yer verilmiştir. – Köyler nüfus ölçütlerine göre sınıflandırılmış ve üç ayrı köy grubu oluşturulmuştur (Madde 4).
Kaynak: mediasun.com.tr