İçeriğe geç

Niğdenin Yeni Adı Ne

Niğdenin ilk ismi nedir?

Niğde’nin eski adı “NAHITA”dır. Bahçeli buluntuları ve Çamardı-Kestel’de kazılan kalay madeni, Niğde tarihinin MÖ 5000’e kadar uzandığını göstermektedir. Hitit ve Asur yazıtları, Hititlerin MÖ 1800’den başlayarak 1000 yıl boyunca bölgede yaşadığını göstermektedir.

Niğde Kürt yeri mi?

Ancak Ankara, Konya, Kırşehir, Çankırı, Aksaray, Yozgat, Çorum, Amasya, Niğde ve Tokat’ın bazı ilçelerinde 15. yüzyıldan itibaren yerleşik Kürt toplulukları yaşamaktadır.

Niğde Konya’dan ne zaman ayrıldı?

Cumhuriyet dönemine kadar Konya’ya bağlı bir sancağı olan Aksaray, 1920 yılında il olmuş, 1933 yılında il statüsü kaldırılarak Niğde’ye ilçe olarak bağlanmış, 15 Haziran 1989 tarihinde ise tekrar il olmuştur.

Niğde manası nedir?

Anahita, ay ve doğurganlığı simgeleyen bir tanrının adıdır.” Nakida ismi bazen Nekide olarak kullanılmış ve 14. yüzyılda aynı kelime Arap harfleriyle Nîkde olarak yazılmıştır. Cumhuriyet’ten sonra bu isim Niğde olarak değiştirilmiştir.

Niğde ismi değişti mi?

Nakida ismi bazen Nekide olarak kullanılmış, 14. yüzyılda aynı kelime Arap harfleriyle yazılarak Nîkde, daha sonra Nîkde olarak okunmuştur. Cumhuriyet’ten sonra bu isim Niğde olarak değiştirilmiştir.

Niğde hangi ilden ayrıldı?

Niğde, 1924 yılında Cumhuriyet’in ilk mülki taksimatıyla il statüsüne kavuşmuştur. Nevşehir bugünkü mülki sınırlarına 1954 yılında kavuşmuş, Aksaray ise 1989 yılında il olmuştur. Niğde’nin Merkez İlçe, Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla olmak üzere altı ilçesi vardır.

Niğde’de Alevi var mı?

Niğde’nin merkez ilçesine bağlı Kömürcü köyü bir Alevi köyüdür.

Niğdeliler en çok nerede yaşıyor?

Niğde’de 299.000, İstanbul’da 95.000, Ankara’da 51.000, Adana’da 19.000, İzmir’de 21.000, Mersin’de 17.000, Bursa’da 16.000, Antalya’da 13.000, Kayseri’de 12.000, Konya’da 12.000 kişi yaşıyor.

Niğdeyi kim fethetti?

Esen Bey, Eretna hükümdarı Gıyaseddin Mehmed Bey’in (1352–1365) oğludur. Eretna’nın oğludur (Özkarcı, 2001: 150). Karamanoğlu Ali Bey, Eretna Bey’in ölümünden sonra Eretna eyaletinde çıkan iç karışıklıklardan yararlanarak 1366-1367’de Niğde’yi fethetmiştir.

Aksaray mı büyük Niğde mi?

1933 yılında çıkarılan bir kanunla Niğde’ye ilçe olarak bağlanan Aksaray, nüfus, alan ve kalkınma bakımından bağlı olduğu Niğde ilinden ileride olduğu için bunu kabullenememiştir.

Niğde yörük mü?

Anadolu’da Yörüklerin özellikle yerleştiği iller; Bunların İçel, Adana, Aydın, Isparta, Kütahya, Bilecik, Çorum, Tokat, Ordu ve çevresi, Kayseri, Niğde ve Aksaray olduğu görülmektedir.

Niğde’nin en büyük ilçesi hangisidir?

Niğde İli İlçeleri; Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla’dır. Merkez İlçe: Niğde İli’nin en büyük ilçesidir. Yüzölçümü 2.081 kilometrekare, rakımı 1,5 km’dir.

Niğde’nin ilk adı nedir?

Hitit döneminde Niğde bölgesi “Nakita” adı verilen bir yerleşim merkeziydi. Zayıf bir rivayete göre Niğde ismi antik “Cadyna” isminden gelmektedir. İslami yazarların eserlerinde Niğde “Nekidâ” veya “Nekide” olarak geçmektedir.

Niğde kaçıncı büyük şehir?

TÜİK’in 2022 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Niğde ilinin toplam nüfusu 365.419 olup 81 il arasında 54. sırada yer almaktadır. İl merkezinin nüfusu ise 170’tir.

Bak hele nerenin şivesi?

Niğde lehçesiAbaru: Şaşkınlık ve alarm ifadesi. Alaydan gelen yüksek sesli kahkaha. Bahale: Sana bak dostum. Bandıkmak: Çok sıcak oluyor. Arkadaş olmak, birlikte arkadaş olmak. Baruu: Korkuyu ifade eden bir ünlem. Memnun etmeye, pohpohlamaya çalışıyorum. Somun ekmek Halı 57 satır daha

Niğdeyi kim fethetti?

Esen Bey, Eretna hükümdarı Gıyaseddin Mehmed Bey’in (1352–1365) oğludur. Eretna’nın oğludur (Özkarcı, 2001: 150). Karamanoğlu Ali Bey, Eretna Bey’in ölümünden sonra Eretna eyaletinde çıkan iç karışıklıklardan yararlanarak 1366-1367’de Niğde’yi fethetmiştir.

Niğde hangi beylikteydi?

Niğde, 1357 yılından itibaren Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasından sonra kurulan en uzun ömürlü beylik olan Karamanoğulları Beyliği’nin yönetimi altındaydı. O dönemde Niğde valisi Alaaddin Ali Bey tarafından Akmedrese (1409) yaptırıldı.

Niğde Bor ismi nereden gelir?

Cumhuriyet döneminde idari taksimat yeniden düzenlendiğinde Bor; İlçe haline getirilerek Niğde’ye bağlanmıştır. Bor; Hititçe ve Frigce’de bulunan Boris kelimesinden türemiştir. Boris; Surlarla çevrili, bölge beyinin konağı anlamına gelir. Bir diğer anlamı ise yeşillik ve berekettir.

Niğde Bor hangi Türk boyundandır?

Fetihten sonra bölgeye Kayı boyuna bağlı Bayat, Emen ve Badak boyları yerleşmiştir.

Kaynak: bingai.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir