Tezkir nedir din?
Kelimenin tam anlamıyla “bahsedilen, anılan” anlamına gelen tezkire, Fars ve Türk edebiyatında insanların yaşamlarını, eserlerini ve edebi kişiliklerini anlatan eserlerin ortak adıdır. Tezkireler ilk olarak İran edebiyatında ortaya çıkmıştır.
Tezkire nedir kısaca?
“Tazkire” kelimesinin çoğulu “tazakir” olarak bilinir ve tam anlamıyla “tazkire” “bahsedilen, anılan ve zikredilen” anlamına gelir. Tezkireler, kapsadıkları kişilerin alanına ve mesleğine bağlı olarak farklı isimlere sahiptir.
İlk tezkire kimin?
ISBN: 978-9944-237-86-4. Şair ve ilk biyografi yazarı Sehî Bey, Edirne’de doğdu. Gerçek adı bilinmiyor.
Tezkiretü Ş Şuara ne demek?
Özellikle 15. yüzyıla ait eserler Türk-İslam edebiyatı araştırmaları için bir kaynak görevi görmektedir. 19. yüzyıldan sonra, Sehi Bey’in Tezkire’siyle başlayarak Tezkire-i Şuara adı verilen bağımsız bir alan ve tür oluşturan biyografiler, Osmanlı coğrafyasındaki şairler hakkında en önemli bilgi kaynaklarıdır.
Tezkir ne demek dini?
Sözlükte, “hatırlamak, hatırlamak” anlamına gelen zikr kökünden türetilen tezkire (çoğulu tezâkir), “hafızayı uyandıran bir şey” anlamına gelir. Terim olarak, antik çağda yazılmış biyografik-antolojik bir eseri ifade eder.
Tezkir etmek ne demek?
[1] hatırlamak, ifade etmek.
Tezkire ne demek diyanet?
Terim olarak Tezkire, belirli bir alanda ünlü kişilerin ve genel olarak şairlerin hayatlarını anlatan ve şiirlerinden örnekler veren eserdir. Tezkiralar birçok alanda yazılmıştır. Tezkiretü’ş-Şuara, Tezkiretü’l-Evliyâ, Tezkire-i Osmâniye, Tezkiretü’l-Hattatîn gibi çeşitli konularda biyografiler bulunmaktadır.
Tezkire nedir Osmanlı?
Tezkire (Arapça: تذكرة), Osmanlı İmparatorluğu’nda aynı şehirdeki resmi daireler arasındaki yazışmalardır. Tezkire ile Tahrirat arasındaki temel fark, Tezkirelerin mühürsüz ve imzalı olmasıdır.
Tezkire kaç bölümden oluşur?
Türkçede “Sekiz Gök” anlamına gelen Tezkire Heşt Bihişt, “dîbâce” ve “hâtimetü’l-kitâb” bölümleri hariç toplam sekiz bölümden oluşmaktadır.
Tezkire heşt behişt hangi tür?
Osmanlı Türkçesinde tezkiretü’ş-şuarâ türü, Sehî Bey’in 945 (1538) yılında tamamladığı bu eserle başlar.
İlk Şuara Tezkiresini kim yazdı?
TEZKİRE-İ MECÂLİS-İ ŞU’ARÂ-YI RUM (GARîBÎ) Garîbî’nin Anadolu sahası şairlerini konu edinen ve bu alanda ilk sayılan eseridir.
Tezkire hangi edebiyatta kullanılan bir türdür?
Öz. Arapça bir kelime olan tezkire, hafızayı canlandıran bir şey anlamına gelir. Şair biyografileri, şairlerin biyografik eserleridir ve edebiyat tarihimizin vazgeçilmez kaynaklarıdır. İlk örnekleri Arap edebiyatında bulunan türün birçok örneğine, Fars ve Türk edebiyatında da rastlanır.
Tezkire karşılığı nedir?
*Tezkire, Divan edebiyatında biyografi kelimesinin karşılığıdır. *Tezkireler, ortaya çıktıkları dönemin edebi ve kültürel ürünüdür.
Teşrifatü Ş Şuara kimin eseri?
Edirneli Güftî’nin yazdığı Teşrîfâtü’ş-Şu’arâ, Türk edebiyatında bilinen tek manzum hatırattır.
Zübdetü L eşar ne demek?
Faizi’nin Zübdetü’l-eş’ar’ı yeni bir tezkire türü olarak karşımıza çıkar. Klasik biyografilerde şairler hakkında bilgi verilir ve şiirleri övülür. Daha sonra konu şiirlerinden kısa örneklerle tamamlanır.
Teskir ne demek din kültürü?
İslam’da kanun koyma eylemine yasama denir. İslam’da teşri ne anlama gelir? “Kanun koymak”, “kanunları uygulamak” anlamına gelen teşri kelimesi aynı zamanda “yol açmak ve gemileri yelken açmak” anlamına gelir. Bu terim Arapça “shara’a” kökünden türemiştir.
Tezkire heşt behişt hangi tür?
Osmanlı Türkçesinde tezkiretü’ş-şuarâ türü, Sehî Bey’in 945 (1538) yılında tamamladığı bu eserle başlar.
16 yy tezkireleri nelerdir?
Bu çalışmada 16. yüzyılda yazılmış yedi şair biyografisi – Sehî Bey, Latîfî, Âşık Çelebi, Hasan Çelebi, Ahdî, Beyânî ve Gelibolulu Âlî – tek tek taranmış; bu biyografilerin yazarları tespit edilmiş, tespit edilen yazarların biyografileri verilmiş ve analizler bu biyografiler üzerinden yapılmıştır.
Meşairü Ş Şuara kimin?
Âşık Çelebi’nin en önemli eseri Meşâirü’ş-şuarâ adlı anılarıdır. Eser 1568 yılında tamamlanmıştır. Meşâirü’ş-Şuara 426 şairin giriş ve biyografilerinden oluşmaktadır. Âşık Çelebi anılarını kendine özgü bir üslupla yazmıştır.
Kaynak: fizza.com.tr