İçeriğe geç

Senette Sahtecilik Şikayete Tabi Mi

Evrakta sahtecilik suçu şikayete tabi mi?

Özel belgede sahtecilik şikayete bağlı bir suç değildir, dolayısıyla şikayet süresi yoktur. Ancak özel belgede sahtecilik suçunda zamanaşımı süresi 8 yıl olduğundan, suç 8 yıl içinde savcılığa bildirilirse savcılık soruşturma başlatacaktır.

Senette tahrifat suç mu?

Sahtecilik ve kambiyo senetlerine ilişkin cezalar Kambiyo senetleri çekleri, poliçeleri ve senetleri içerir. Kambiyo senetleri Türk Ceza Kanunu’na göre resmi belge olarak kabul edilir. Bu nedenle, kambiyo senetlerini manipüle etmek veya sahtecilik yapmak sahtecilik suçunu oluşturur.

Resmi belgede sahtecilik suçu uzlaşmaya tabi mi?

Resmi belgede sahtecilik suçu uzlaşmaya tabi bir suç değildir. Kamu görevlisi resmi belgede sahtecilik suçunu (TCK Madde 204/2) işlerse zamanaşımı süresi 15 yıldır.

Kira kontratında sahtecilik cezası nedir?

Sahte özel belge düzenleme suçu Türk Ceza Kanunu’nun 207. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddede: “Özel bir belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” denilmektedir.16 Mayıs 2024

Başkasının adına senet düzenlemenin cezası nedir?

Başkası adına senet düzenlemenin cezasının Türk Ceza Kanunu’nun 204/1 maddesi uyarınca iki yıldan beş yıla kadar hapis olduğu anlaşılmaktadır.

Senet üzerinde oynamanın cezası nedir?

Bu eylem, yasada “başkalarını aldatmak amacıyla resmi bir belgeyi değiştiren kişi” olarak tanımlanıyor ve basit bir suç türü olarak kabul ediliyor. 2 ila 5 yıl hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

Senetin sahtesi olur mu?

Bir senet iki temel yolla sahte yapılabilir. İlk olarak, senet tamamen sahte bir belge olarak sizin adınıza düzenlenebilir. Bu yöntemde, senedin kendisi, üzerindeki imza da dahil olmak üzere sahtecilik yapılır. Bu tür sahtecilikler imza doğrulaması ve sahtecilik doğrulaması ile tespit edilebilir.

Senet üzerinde yapılan sahtecilik suçları nelerdir?

Senet tahrifat suçunun cezası: Türk Ceza Kanunu’nun 204. maddesine göre, bir resmi belgede sahtecilik yapan, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte bir resmi belgeyi kullanan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Senette sahtecilik nasıl anlaşılır?

Örneğin; senet üzerindeki imzanın sahte olduğu, kendisine ait olmadığı, senet üzerindeki imzanın kendisine ait olduğu, devir imzası olduğu, senet üzerinde sahtecilik yapıldığı (metinlerin değiştirildiği, silindiği, çıkıntı yaptığı veya kazındığı) iddiaları sahtecilik iddiası kapsamında değerlendirilmektedir.

Evrakta sahtecilik yüz kızartıcı suç mu?

Kanunda iğrenç suçlar olarak tanımlanan suçlar şunlardır: Zimmet, zimmet, gasp, hırsızlık, rüşvet, sahtecilik, dolandırıcılık, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi iğrenç suçlar 76. maddede sayılmıştır.

Resmi evrakta sahtecilik ceza indirimi olur mu?

Resmi belgede sahtecilik suçunun cezasının hangi hallerde indirilebileceği Türk Ceza Kanunu’nun 211. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; bir hukuki ilişkiden doğan bir iddiayı ispat etmek amacıyla belgede sahtecilik yapılması halinde ceza yarı oranında indirilir.

Resmi belgede sahtecilik suçu ertelenir mi?

Sahtecilik suçunda hapis cezasının ertelenmesi imkânı vardır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, aynı zamanda bir erteleme anlamına gelir, bu suç için de geçerlidir.

Kiracıya senet imzalatmak yasal mı?

Kira sözleşmesiyle birlikte senet imzalaması gereken kiracılar, öncelikle kira sözleşmesinde kira talebi karşılığında senet düzenlediklerini açıkça belirtmelidirler. Şunu unutmamak gerekir; kiracı, söz konusu belgenin kira sözleşmesine uygun olarak düzenlendiğini ispat etmekle yükümlüdür.

Evrakta sahtecilik nereye şikayet edilir?

Resmi belgede sahteciliğin bildirilmesi Kamu görevlisi tarafından işlenen belgede sahtecilik suçu, hem sözlü hem de yazılı olarak doğrudan görevlinin kurumuna bildirilebilir. Kamu düzenine karşı suçlar bağlamındaki ihbar ve şikayetler ayrıca Başsavcılığa veya kolluk kuvvetlerine gönderilebilir.

Evrakta sahtecilik zamanaşımı kaç yıldır?

Resmi belgede sahtecilik suçunda zamanaşımı ve uzlaşma Suçun esas davasında zamanaşımı süresi 8 yıl olup, şikayet hakkı olan herkes bu süre içinde şikayette bulunarak davaya “müdahil” olarak katılabilir. Kamu görevlisi tarafından resmi belgede sahtecilik suçu (m. 117/1).

Resmi evrakta sahtecilik nereye şikayet edilir?

UYGULAMA BİLGİLERİ; Suça ilişkin ihbar veya şikâyetler, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk kuvvetlerine yapılabilir (5271 Sayılı Kanun 158).

TCK 204 şikayete tabi mi?

Sahtecilik suçu kanunen cezalandırılabilir suçlardan biri değildir. Suç şikayet konusu olmadığından şikayette bulunmak için bir zaman sınırı yoktur.

TCK 208 şikayete tabi mi?

Özel belgeyi imha etme, tahrif etme veya gizleme suçu ihbara konu suçlardan olmadığından Cumhuriyet Savcılığınca resen soruşturulmakta olup bu suçlar bakımından herhangi bir suç duyurusu bulunmamaktadır.

Resmi belgede sahtecilik suçunun unsurları nelerdir?

Resmi belgede sahtecilik suçunun oluşabilmesi için failin; resmi belgede sahtecilik yapması, gerçek resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmesi, sahte resmi belge kullanması, gerçeğe aykırı belgede sahtecilik yapması fiillerinden birini gerçekleştirmesi gerekir.

Kaynak: taksitleev.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir