İçeriğe geç

Yer Olarak Mekan Ne Demek

Yer olarak mekan nedir?

Mekân ya da yer, farklı yaklaşımlarca farklı şekilde ele alınsa da genel olarak “insanı çevresinden belli bir ölçüde ayıran ve onun eylemlerini yapmasına uygun olan mekân” ve gözlemci(ler) tarafından algılandığı şekliyle “sınırları belirlenebilen bir mekân parçası” olarak tanımlanabilir.

Yer ve mekan aynı mı?

Mekanın kendisi bu kavramların içinde yer alır ve deneyimlenir; ancak genelleme yaparken mekansal bakış açısına öncelik verilir. Elbette söz konusu mekanlar temelde mekanın bir parçasıdır.

Mekan ne demek örnek?

TDK’nın tanımına göre, mekan “yer, konum, ev, yurt ve oda” anlamına gelir. Mekan tanımı şu anlama gelir: “Bir şey veya birisi tarafından işgal edilen veya işgal edilebilecek alan, konum, oda.”

Yer kavramı ne demek?

Yer kavramı, yeri anlama biçimini yansıtır – onu kendi dışında düşünerek gerçekliğini anlama – bilince ait olma duygusunu sağlayan pratik bilgiyle. Yer kavramında, mekan geometri ve diğer rasyonelleştirilmiş şeylerden önce gelir veya küçülür; uzar veya kısalır” (Aydınlı, 2003’ten alıntı).

Mekan türleri nelerdir?

Mimarlığın temel teması olan mekan kavramı, insan algısına ve mekanın sınırlılığına bağlı olarak değişkenlik gösterir ve sınırlayıcı unsurların farklılıklarına göre doğal, yapay ve karma mekan terimlerini kullanırız.

Yer nedir mimarlık?

Mekân, bireyin ihtiyaç ve duygularına yanıt veren, kimlik oluşturan bir kavramdır. Mimari nesne; kimlik, bellek, aidiyet ve yer gibi modernitenin reddettiği kavramları dikkate alarak yaratılmalıdır.

Mekan kelimesi nerelerde kullanılır?

Bu anlamların dışında, mekân sözcüğü sözlüklerde “çevre, etraf, dünya ve evren”1, “işyeri, kumarhane, toplantı yeri vb.”1 gibi anlamlarla da kullanılmaktadır. “Belirli bir amaca adanmış, bilinen yer” ve “yer, ev, yurt, oda, dış mekan”2 gibi anlamları da vardır.

Mekan özelliği nedir?

Mekanların nitelikleri mekanların fiziksel özellikleriyle başlar. Bu özellikler mekanın boyutu, şekli, malzemesi, renkleri ve ölçeği gibi unsurları içerir. Mekanların sosyal özellikleri mekanların insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığına bağlıdır.

Mutlak mekan ne demek?

Ona göre mutlak uzay kendi doğası veya herhangi bir dışsal şey nedeniyle değişmez, her zaman aynı kalır ve hareket etmez. Göreceli uzay hareket etme özelliğine sahiptir. Mutlak uzayın ölçüsüdür.

Yer nedir coğrafya?

Aynı sözlüğe göre yer, “dünya üzerinde bir alan”dır (İzbırak, 1976: 347). Ferruh Sanır, Coğrafi Terimler Sözlüğü’nde uzay terimine yer vermez. Sanır (2000: 288) yeri “dünya, yeryüzü, dünya” olarak açıklamıştır. Bu nedenle yer ve konum, sözlüklerde aynı anlamda kullanılmaktadır.

Mekan nedir sosyolojide?

Uzayda, tüm farklılaşmalar somutlaşır ve somutlaşır; farklılıkların eşitsizliğe ve ayrımcılığa yol açtığı ilk yerdir. Farklılaşmanın birçok nedeni vardır. Mekansal farklılaşma, kaynakların eşitsiz dağılımıyla başlayan bir sürecin ürünüdür. Bu, eşitsizliği tanımlamanın ilk adımıdır.

Mekan nedir 7. sınıf?

Mekan, genel olarak, mekanları ve sınırları gözlemci tarafından algılanabilen ve bir dereceye kadar insanı çevreden ayıran ve eylemlerini sürdürmesine izin veren bir mekan parçası olarak tanımlanabilir. Mekan, mimari ürünü ortaya çıkaran temel koşuldur.

Yer ve mekan arasındaki fark nedir?

Genel olarak, mekan kavramının soyut olarak algılanan bir boşluktan oluşabileceği, yer kavramının ise insan deneyimlerini barındıran mekanlar olduğu kabul edilen bir yaklaşımdır. ‘Yer’ kavramı incelendiğinde, en derin anlamı ‘ev’ kavramıyla ortaya koyduğu görüşü hakimdir.

Mekan nedir felsefe?

Mekan, yapı ve işlevsellik açısından kökten değişmiştir. Mekan, ağlar boyunca görüntü kolajları biçiminde yeniden inşa edilir ve mekanın son derece akışkan bir anlayışı devreye girerek, fiziksel ve sabit konumlara özgü mekanın yerini alır.

Mekan algısı nedir?

Mekansal algının psikolojisi temeldir; kişinin mekanda veya mekanın çevresinde kısa veya uzun vadeli deneyimler toplamasını ve buna göre mekanı hatırlamasını içerir. Bu deneyim hareket ve zaman kavramına bağlı olarak değişir ve gelişir.

Coğrafyada mekan ne demek?

Reşat İzbırak, coğrafya terimleri sözlüğünde uzay teriminin karşılığını “yer” olarak göstermektedir. Aynı sözlüğe göre yer, “yeryüzünde bir alan”dır (İzbırak, 1976: 347).

Yok mekan ne demek?

Fransız antropolog Marc Augé’nin “yer olmayan” kavramı; ulaşım, ticaret, dinlenme gibi işlevleri yerine getiren geçici ve anonim mekanları tanımlar.

Yer nedir coğrafya?

Dünyadaki herhangi bir noktanın veya alanın yerini gösteren enlem ve boylam çizgilerine o yerin “coğrafi koordinatları” denir. Enlem ve boylam derece (°), dakika (‘) ve saniye (“) olarak ifade edilir.

Bireysel mekan nedir?

Kişisel alan; bireylerin birbirlerinden uzaklıklarına ve birbirlerine göre pozisyonlarına bağlı olarak, kendilerini rahat hissettikleri ve dışarıdan herhangi bir tehdit algılamadıkları alan olarak tanımlanmaktadır (Hall, 1969).

Kaynak: jardineden.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir