Pişva ne demek Osmanlıca?
patron, başyargıç.
Posteki ne demek Osmanlıca?
Kürk veya post, koyun ve keçi gibi küçük memelilerin tabaklanmış kürkü ve yünleri ve derileridir. Hangi hayvandan yapıldığına bağlı olarak koyun derisi, kuzu derisi, keçi derisi olarak adlandırılır.
Osmanlıca tuhaf ne demek?
garip – Nisanyan Sözlüğü. Arapça tuḥaf تحف “hediyeler” kelimesinin ödünç alınmış halidir ve tḥf kökünden gelir. Bu kelime, Arapça tuḥfa(t) تحفة “hediye” kelimesinin fuˁal ölçüsündeki çoğuludur. garip: 1. garip, tuhaf, benzeri görülmemiş, 2. gülünç, eğlenceli, 3. uygunsuz, 4. maceracı, tuhaf.
Üftade ne demek Osmanlıca?
Üftaden kelimesinin Farsça anlamı düşmek ve saygınlığını kaybetmek demektir. Özellikle Divan edebiyatı şairlerinin gazellerinde sıkça kullandıkları üftade kelimesi ise fakir, muhtaç ve yoksul anlamına gelir. Bu kelime çoğunlukla aşkına cevap bulamayan çaresiz bir âşık anlamında kullanılır.
Pera ne demek Osmanlıca?
Beyoğlu’nun eski adı olarak bilinen Pera, Yunancada “karşı, öte, öteki” anlamına gelir. Rivayetlerden birine göre Beyoğlu ismi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Venedik elçisi olan Andre Giritti’nin oğlu Luigi Giritti’nin Beyoğlu yakınlarında bir köşkte yaşamasından gelmektedir.
Pişkeş ne demek Osmanlıca?
YÜZYIL) Özet: Farsça pîşkeş kelimesi “hediye, armağan” anlamına gelir.
Peykan ne demek Osmanlıca?
Divan şiirinde manzaranın metaforik bir unsur olarak kullanımı önemli bir yer tutar. Şairler de peykân kelimesini gerçek anlamından farklı bir şekilde kullanmışlardır: “Okun ucundaki keskin demir parçası, Temren.”
Peyk ne demek Farsça?
peyk – İngilizce Sözlük. Farsça paik پَیْک “haberci, haberci, kurye, haberci” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, “yaya” anlamına gelen Orta Farsça paik veya padik kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Orta Farsça pāi veya pād “ayak” kelimesinden türemiştir.
Peyveste ne demek Osmanlıca?
İsim [1] Başardı, başardı. [2] Her zaman, her zaman.
Osmanlıca üzgün ne demek?
üzgün – üzgün, öfkeli.
Osmanlıca korkak ne demek?
“Kalpsiz, gönülsüz” anlamına gelen “bî-dil” kelimesi “1. korkak” demektir.
Osmanlıca huzursuzluk ne demek?
Osmanlıcada “gerginlik, gerginlik, stres, huzursuzluk” anlamına gelen bir kelime var: TEVETTUR.
Hufre ne demek Osmanlıca?
(ﺣﻔﺮﻩ) i. (Ar. ḥufre) çukur, oyuk: Ya düşmeme sebep yoksa / Bu mezara düşerek (Abdülhak Hâmit).
Huzeyfe ne demek Osmanlıca?
Huzeyfe ismindeki kişiler son derece güvenilir bir kişiliğe sahiptir. Aynı zamanda bu isim, açık fikirli ve inandığı yoldan kolay kolay vazgeçmeyen bir karakteri destekler. Huzeyfe isminin anlamına baktığımızda, Peygamberimizin gizli sekreterinin ismi olduğunu anlarız.
Hafir ne demek Osmanlıca?
(ﺣﺎﻓﺮ) sıfat ve I. (Ar. ḥāfir, ḥafr “çukur kazmak” kelimesinden gelir) Kazan, mezarlar: “Hâfir-i kabr: mezar kazıcı.”
Vasfi ne demek Osmanlıca?
[1] Niteleyici sıfat. Bir kişinin veya şeyin durumu. Birinin veya bir şeyin durumunu tanımlamak.
Varidat Osmanlıca ne demek?
Tasavvuf terimi olarak Varid, kulun kendi isteği veya kendi katkısı olmadan kalbine giren bir anlam anlamına gelir. Allah’tan gelen ilhama ilim meyvesi, ilimden (şeriattan) gelen ilhama ise ilim hediyesi denir.
Osmanlıca para ne demek?
Akçe başlangıçta gümüş para anlamına geliyordu ve 15. yüzyıldan sonra genellikle Osmanlı parası olarak kullanıldı.
Vaslun ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi metinlerinde “vasl” olarak geçen vasıl kelimesi dilimize Arapçadan girmiştir. Vasıl kelimesinin sözlük anlamı ulaşmaktır. Bu kelime aynı zamanda özlenen biriyle buluşmak anlamında mecazi olarak da kullanılır. Vasıl kelimesi ayrıca birçok bileşik isim ve ifadede de görülür.
Kaynak: vavyapi.com.tr