İçeriğe geç

Vali Kaymakamı Denetler Mi

Vali kaymakama emir verebilir mi?

Vali ve kaymakamın kolluk kuvvetlerine doğrudan emir verme yetkisi. Vali, ildeki kolluk kuvvetlerinin başı, kaymakam ise ilçedeki kolluk kuvvetlerinin başıdır (İBK md. 11/1, 32/1). Kolluk kuvvetlerinin amirleri ve memurları, valinin ve kaymakamın emirlerini derhal yerine getirmekle yükümlüdür (İBK md. 11/1, 32/1).

Vali kimleri denetler?

(i) Vali, Devlet, il, belediye, köy ve diğer yasal kuruluşların kamu ve özel mülklerinin yangın ve benzeri tehlikelerden korunmasını, iyi durumda muhafaza edilmesini, iyi durumda değerlendirilmesini ve yönetilmesini sağlamak için tedbirlerin uygulanmasını talep eder ve denetler.

Vali ve kaymakam ne iş yapar?

A) Kaymakam, kanun, tüzük, yönetmelik ve hükümet kararlarının yayımlanmasını, yayımlanmasını ve uygulanmasını sağlar, kendisine verilen yetkileri kullanır ve kendisine verilen görevleri yerine getirir. Kaymakam, Valinin talimat ve emirlerini yerine getirmekle yükümlüdür; B) Kaymakamlar, ilçeyle ilgili tüm konuları doğrudan Kaymakam’a bildirir.

Kaymakam kimin üstü?

Madde 29 – Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğünün seçimi ve Bakanın onayı üzerine Cumhurbaşkanının müşterek kararı ve onayı ile atanır. (Ek: -4748/1 md.) Kaymakam olarak yalnızca mülki idare hizmetleri sınıfında bulunanlar görev yapabilir.

Kaymakam valinin amiri midir?

5442 sayılı İl İdare Kanunu’na göre, Kaymakam ilçedeki hükümeti temsil eder ve genel ilçe idaresinin başıdır. Kaymakam bu sıfatla ilçedeki merkezi idarenin temsilcisidir. Kaymakamlar, Vali tarafından devredilen özel idari hizmetleri sağlar ve bu hizmetlerin yerine getirilmesinden Valiye karşı sorumludur.

Vali yardımcısı kaymakamın üstü mü?

İlçe valisi göreve başladıktan sonra, hemen vali yardımcısı olarak atanmayacaktır. Görevlerinizi başarıyla yerine getirerek kendinizi kanıtlamalısınız. Başarılı bir ilçe valisi olursanız, vali yardımcısı olmaya da hak kazanacaksınız.

Vali kimlerin üstüdür?

Vali veya il valisi, federal eyaletlerde bir eyaleti veya eyaleti federal tüzel kişi adına yöneten en üst düzey idari görevlidir. Valiler, yürütme organının bir organıdır ve eyalet hiyerarşisinde başkandan hemen sonra gelir.

Vali memuru görevden alabilir mi?

İllerdeki valiler: Valiler, yasal gereklilikler karşılandığı takdirde, il idaresindeki tüm memurları ve şefleri görevden uzaklaştırabilirler. Bu durum derhal yetkili makama yazılı olarak bildirilmelidir.

Vali rektöre emir verebilir mi?

Dolayısıyla vali üniversiteye karşı herhangi bir işlem yapamaz ve üniversiteye emir ve talimat veremez. Mersin valisi (B) en iyi ihtimalle Çağ Üniversitesi rektörü üzerinde vesayet yetkisine sahip olabilir. Vali (B) rektöre (L) emir ve talimat gönderir; Ayrıca bir “uyarı” disiplin cezasına yol açar.

İlde en yetkili kişi kimdir?

Vali, illerin idaresinden sorumlu kişidir. Valiler illerin başındadır ve başkanları temsil eder. Bakanlıklar tarafından atanan ildeki kişiler valinin emirleri altında çalışır.

Vali ne kadar maaş alır?

Ekim 2024 itibarıyla valinin mevcut ortalama maaşı 70’tir.

Kaymakam olmadan vali olunur mu?

Hukuk veya işletme yönetimi gibi alanlardan mezun olanlar da gerekli şartları karşıladıkları takdirde vali olabilirler. Mezun olduktan sonra İçişleri Bakanlığı kaymakam adaylığı sınavını başarıyla tamamlamaları beklenir. Kaymakam olarak yaptıkları işlerde yeterli deneyim kazanmış kişiler İçişleri Bakanlığı tarafından valilik görevi için önerilir.

Kaymakam kime emir verir?

Kaymakam, ilçede çalışan görevlilerden ve ilçe idari teşkilatından sorumludur. İlçe sınırları içinde kamu düzenini ve güvenliğini koruma görevini devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerine verir.

Kaymakam hangi rütbeye denk gelir?

Kurul tarafından çıkarılan yönetmeliğe göre kaymakamlar genel müdürlük rütbesine eşittir. Bu yönetmeliğe göre bugün Türk Silahlı Kuvvetleri kaymakam rütbesinin tümgeneral rütbesine eşit olduğu söylenebilir.

Kaymakamlık hangi işlere bakar?

Başvuruların kabulü ve sonuçlandırılması… gösteri ve kutlamalar. … Bu ilçede adli ve askeri teşkilattan başka, Devlet daireleri, kurum ve kuruluşları ile özel teşebbüsleri, özel idareleri, belediyeleri ve köy yönetimlerini ve bunlara bağlı bütün kuruluşları denetler.

Kaymakam kime emir verir?

Kaymakam, ilçede çalışan görevlilerden ve ilçe idari teşkilatından sorumludur. İlçe sınırları içinde kamu düzenini ve güvenliğini koruma görevini devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerine verir.

Vali kimden emir alır?

Valiler, doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle atanır. Vali, Cumhurbaşkanının eyaletteki temsilcisi ve idari görevlisidir.

Vali kaymakamın hiyerarşik amiri midir?

Kaymakam, ilçedeki hükümetin temsilcisidir. Kaymakam bir kariyer görevlisidir ve vali gibi siyasi bir kimliğe sahip değildir. Kaymakam, valinin gözetimi ve kontrolü altında görevlerini yerine getirmekten sorumludur.

Kaymakam savcıya emir verebilir mi?

Vali veya kaymakam, Başsavcıya bilgi vererek adli kolluk kuvvetlerini göreve çağırabilir (Madde 5). Başsavcı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı laboratuvar personeline adli görevlerle ilgili emirler verebilir.

Kaynak: cumu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir